2024. Július 22. hétfő
Bár a dohányosok számára a tüdőrák elkerülésének egyik legbiztosabb módja a cigarettáról való leszokás, holland kutatók szerint a sokféle zöldség és gyümölcs fogyasztása szintén segíthet.

Összesen 14-féle gyümölcs és 26-féle zöldség – köztük friss, konzerv és szárított termékek – fogyasztásának hatását vizsgálták a holland országos népegészségügyi intézet munkatársai egy nagyszabású európai felmérés keretében 450 ezer ember, köztük 1600 tüdőrákkal diagnosztizált páciens esetében.

zöldség, gyümölcs, tüdőrák

Dr. H. Bas Bueno-de-Mesquita és munkatársai szerint a minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása kedvezően hatott a dohányosoknál a tüdőrák egyik típusa, a laphámsejtes tüdőkarcinóma rizikójára, ugyanakkor a mennyiségnél fontosabbnak bizonyult a változatosság, azaz hogy minél többfélét fogyasszunk belőlük.

A zöldségek és gyümölcsök rengeteg, egymástól különböző bioaktív vegyületet tartalmaznak, ezért a változatosság hozzásegítheti fogyasztóikat ahhoz, hogy minél többféle ilyen előnyös hatású anyagot vegyenek magukhoz – olvasható a Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention című szakfolyóiratban.


Forrás: MTI/Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés