2024. Június 19. szerda

A visszér hátterében sokszor a krónikus vénás elégtelenség áll. Egy olasz kutatás szerint ennek tüneteiben jelentős javulást eredményez egy fenyőfajta fakérgének kivonatát tartalmazó hatóanyaggal történő kezelés.


A Franciaországban honos tengerparti fenyőfa kérge olyan antioxidáns hatású anyagot tartalmaz, mely kutatások szerint képes javítani a véráramlást a lábakban, és erősíteni a vénák falát.

fenyőerdő, fenyőkéreg, visszér, vénás elégtelenség

Az olaszországi L'Aquila Egyetem kutatói súlyos vénás elégtelenségben szenvedő betegek esetében vizsgálták a fenyőkéreg-kivonat hatásosságát. A vizsgálatban résztvevők egy részét másmilyen hatóanyagú szerrel kezelték. A krónikus vénás elégtelenség visszértágulat kialakulásához vezethet, kezelés nélkül pedig olyan súlyos szövődményei lehetnek, mint a mélyvénás trombózis.

A nyolc héten át tartó kutatás elején, közepén és végén megmérték a lábduzzanat mértékét. A mérések reggel történtek, hogy kiküszöböljék az egész napos állás hatását. Emellett felmérték a betegek tüneteit is – az ödéma, a fájdalom, a lábduzzanat, a bőrtünetek, illetve az ún. „nyugtalan láb”szindróma mértékét.

Az eredmények szerint a fenyőkéreg-kivonat nyolc héten át tartó szedése 35%-kal csökkentette a bokaduzzanat mértékét, míg a másik hatóanyaggal kezelt csoport esetében ez az arány csak 19%-os volt. A fenyőkéreg hatására a különféle tünetek összességében 64%-kal enyhültek, míg a másik hatóanyag csak feleennyire volt hatékony.

A kutatás kiderítette, hogy a fenyőkéreg-kivonat hatására számottevően javult a vérkeringés a lábakban, ami az összehasonlításként használt készítmény esetében nem állt fent. A kutatók szerint a hatóanyag segít megelőzni a pókhálóvénák kialakulását is, illetve azt, hogy a már meglévő pókhálóvénák nagyobbá és feltűnőbbé váljanak.


Forrás: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés