2023. December 06. szerda
A legújabb felmérési adatok szerint a veszélyes helyzetekkel teli videojátékokat játszó tinédzserek nagyobb eséllyel lesznek gondatlan vezetők.

A kutatók azt állítják, ezek a tinédzserek nagyobb eséllyel követnek el szabálysértéseket, vezetnek ittasan, és lesznek közúti baleset áldozatai, mint azok, akik nem játszanak hasonló játékokkal. A tudósok a kutatás négy éve alatt összesen 5000 fiatallal készítettek telefoninterjút. A tinik nemét, életkorát, etnikai hovatartozását, anyagi hátterét, tanulmányait és családi körülményeit is figyelembe véve a kutatók megkérték a fiatalokat, értékeljék saját magukat annak tükrében, mennyire hajlamosak a lázadásra és a szabályok megszegésére.

A megkérdezettek fele saját bevallása szerint rendszeresen játszott 18 éven felülieknek készült játékokkal: 32 százalék játszott a Pókember 2 című játékkal, 12 százalék a Manhunt című programmal és 58 százalék a Grand Theft Auto III-mal. A Manhunt és a Grand Theft Auto III minden országban felnőtt besorolást kapott. Ezek a játékok a tudósok szerint növelik a tinédzserek kalandvágyát és a szabályok megszegésére, valamint ittas vezetésre hajlamosítanak. A vizsgálatok háromnegyedénél, amikor a résztvevők átlagosan 16 évesek voltak, 21 százalék vallotta be, hogy volt már közúti ellenőrzése, 14 százalék, hogy volt már balesete és 25 százalék, hogy rendszeresen a szabályok áthágásával vezet. - A legtöbb szülő számára bizonyára meglepő, hogy a videojátékok milyen nagy hatással vannak a fiatalok vezetési szokásaira. Sajnos ezeknek a játékoknak a hatására előbb utóbb kialakulnak azok a magatartásformák, amelyek ön- és közveszélyességre hajlamosítanak - nyilatkozta Jay Hull, a Dartmouth Egyetem pszichológus professzora.

A kutatás természetesen nem teljes körű, hiszen a fiatalok vezetési szokásairól csak a telefoninterjúkból tájékozódtak a tudósok. - Csak arra hagyatkozhatunk, amit a résztvevők közöltek velünk - tette hozzá Hull professzor. Bár a vizsgálatok során egyértelmű kapcsolat mutatkozott a videojátékok és a vezetési szokások között, a tudósoknak nem sikerült ok-okozati összefüggéseket megállapítaniuk. A kutatás részletes leírása a Psychology of Popular Media Culture című tudományos szaklapban olvasható.


Forrás: Medipress
2012. 09. 21.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés