2021. Október 20. szerda
A vesekövesség gyakori probléma, aminek kialakulása részben az életmódunk függvénye. Azzal talán sokan tisztában vannak, hogy a kevés folyadék fogyasztása összefügghet a vesekövekkel, de ennél léteznek kevésbé ismert okok is. Íme néhány érdekesség a vesekövességről!

Elhízás és étrend

Az elhízást sok tanulmány hozta összefüggésbe a vesekő kialakulásának nagyobb rizikójával. Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutatása szerint az elhízás kétszeresére emeli a vesekövesség kockázatát a normál testsúlyhoz képest, az elhízás mértéke ugyanakkor nem befolyásoló tényező. A kutatók az összefüggés pontos okát nem találták meg, csak feltételezték, hogy anyagcsere- vagy hormonális tényezők, esetleg a magas sótartalmú étrend állhat a háttérben.

jegestea

Újabb eredmények azt sugallják, hogy a kalóriabevitel a kövesség fontos tényezője, amely független az elhízástól. A San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a túlsúlyos és elhízott emberek a bevitt kalóriák csökkentésével sokat tehetnek a vesekő kialakulása ellen.

-------------------------------------a cikk lentebb folytatódik------------------------------------------

 

Legyen lapos a hasa!

A legtöbb ember a hasára hízik, és gyakran egy sikeres fogyókúra után sem tűnnek el a hasi zsírpárnák, az úszógumik.

Itt egy jó kis haslaposító koktél! Megnézem >>

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Brit szakemberek szerint az elhízással összefüggő tényezők közé tartozik a húsban gazdag étrend is: az Oxfordi Egyetemen végzett vizsgálat azt mutatta, hogy a sok húst fogyasztókhoz képest a vesekő előfordulási aránya csak 71% volt a közepes mennyiségű húst evőknél, és 52% a kevés húst fogyasztóknál, illetve a vegetáriánusoknál.

Meleg idő
Tavasszal és nyár elején többen keresik fel az orvost veseköves panaszokkal, aminek Dr. Judson Brandeis kaliforniai urológus szerint az az oka, hogy a melegben nő a kiszáradás esélye, a vizelet koncentráltabbá válik, és könnyebben kialakulnak vesekövek. Bár a vesekő rizikója az életkorral nő, nyáron a 20-40 éves korosztály is veszélyeztetett, akik körében gyakoribb ilyenkor a szabadtéri aktivitás. A megelőzés érdekében oda kell figyelni a megfelelő folyadékbevitelre, és érdemes kerülni a vesekövek összetevőjének számító oxalátban gazdag ételeket, például a kakaót, a spenótot, a diót vagy a répaféléket.

Jeges tea
A vesekövek ellen tehát jól tesszük, ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, azonban nem mindegy, hogy mit iszunk. John Milner, a Loyola Egyetem urológusa szerint a túl sok jeges tea ivása elősegítheti a vesekőképződést, mivel a tea oxalátot tartalmaz, és a lehűtött változatából a melegben többet vagyunk képesek meginni. A szakember szerint a legjobb szomjoltó a víz, amihez adhatunk egy kis citromot: a benne lévő citrát gátolja a vesekövek képződését.
Ha mégsem tudunk lemondani a teáról, válasszuk a zöld teát: egy 2009-es kínai tanulmány szerint a zöld tea kivonata csökkenti az oxalátkristályok kővé alakulásának esélyét. Mivel azonban vesekő más ásványi anyagokból is kialakulhat, a zöld teára önmagában nem számíthatunk a megelőzés terén.

Hormonpótló terápia
A vesekő gyakrabban fordul elő nőknél, mint férfiaknál, és közülük is nagyobb a rizikó azoknál a menopauza után lévőknél, akik hormonpótló kezelésben részesülnek. A Texasi Egyetem kutatóinak számításai szerint az amúgy egészséges vizsgálati alanyok közül az ösztrogéntablettát kapó nőknél 3,77%-kal gyakrabban alakult ki vesekő a vizsgálat ideje alatt a placebót kapó résztvevőkhöz képest. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a hormonpótlás nem növelte a rizikót azoknál, akiknek korábban már volt veseköve.


Szerző: Vital

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés