2021. Május 06. csütörtök

A hónap témája: Vese- és húgyúti problémák

vese, vesegörcs

A vesekő rendszerint heves, olykor kólikaszerű, görcsös fájdalommal jár együtt, mely azonban félrevezető is lehet. A vesegörcs ugyanis a vese egyéb megbetegedéseinek kísérője is lehet, illetve összetéveszthető más, hasi szervi tünetekkel is.


BŐVEBBEN


vesekő, ultrahangos kép

A köznyelvben használt vesekő kifejezés valójában nem csak a vese, de az egész vizeletkiválasztó rendszer, így a húgyvezetékek és a húgyhólyag kövességét is jelenti, ami gyakori megbetegedésnek számít.


BŐVEBBEN


veseelégtelenség
A veseelégtelenségről egyre többet hallani a németországi hasmenésjárvány kapcsán, azonban keveset tudunk és beszélünk arról, hogy ez a kór nemcsak fertőzés következménye lehet, hanem pl. egészségtelen életmód vagy éppen a gyakran feleslegesen beszedett sok gyógyszer hatásaként is megjelenhet.
BŐVEBBEN


Ezért fontos a kardiológiai kivizsgálás vesebetegeknek.


BŐVEBBEN


Egyes vesebetegségek elsősorban a nőket érintik, a krónikus vesebetegségben például világszerte körülbelül 195 millió nő szenved.
BŐVEBBEN


A folyvást kiújuló vesekövekkel társuló ereket érintő kalciumlerakódás magyarázhatja ezen betegek esetén a szívbetegségek nagyobb kockázatát – olvasható a Clinical Journal of the American Society of Nephrology oldalain.
BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés