2022. December 02. péntek
Egy áttekintő tanulmány szerint felesleges vajúdás közben koplalni, az evés és az ivás ugyanis nincs káros hatással a szülés kimenetelére nézve, azoknál legalábbis, akiknél semmilyen előjele nincs az esetleges komplikációknak.

Eddig az orvosok azt javasolták a szülő nőknek, hogy vajúdás közben ne egyenek és legfeljebb csak vizet igyanak, mivel tartottak a Mendelson-szindróma fellépésétől. Azoknál a nőknél ugyanis, akiken esetleg császármetszést kell végrehajtani, az altatás során a táplálék visszajuthat a gyomorból és a tüdőbe kerülhet.

vajúdás, koplalás

A kockázat tanulmányozására a dél-afrikai East London városának orvosai öt vizsgálatot elemeztek. Ezek során több mint háromezer nőt figyeltek meg, akiknél semmilyen veszélyeztető komplikációra utaló jel nem mutatkozott.

A kutatók a Cochrane Database of Systematic Reviews, a világ egyik legtekintélyesebb tudományos adatbázisának kiadásában bemutatott tanulmányukban megállapították: az evés-ivásnak és a koplalásnak sincs se pozitív, se negatív hatása a vajúdási időszak alatt. Ezért az ilyen jellegű megszorítások az előreláthatóan komplikációmentes szüléseknél nem indokoltak.


Forrás: MTI
2010. 01. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés