2021. Június 23. szerda
Ha csak lehet, vonjuk be az előkészületekbe! -  Emlékidézés érzékszerveken keresztül -  Közös játék, ének, zene, nevetés -  Információ az interneten: felejtek.hu
A karácsony közeledte egy speciális gondot is hoz azoknak, akik Alzheimer-kórban vagy más, demenciát okozó betegségben szenvedő hozzátartozót ápolnak: miképpen tudjuk a beteget bevonni az ünnepi előkészületekbe, és hogyan szerezhetünk neki örömet?

A memória fokozatos elvesztésével, a kommunikációs és gondolkodási képességek lassú romlásával és általános szellemi leépüléssel járó kór nemcsak a betegek, hanem családtagjaik életét is alapvetően befolyásolja. A tünetek közül először a rövidtávú emlékezet károsodása tűnhet fel, majd a beszédzavarok, a viselkedési illetve hangulati változások, a tervezés és a döntéshozatal nehézségei, mozgáskoordinációs problémák jelentkeznek. Fontos tudni, hogy a folyamat lassítható korai felismeréssel, megfelelő életvitellel, testi és szellemi aktivitással, időben elkezdett terápiával. A karácsonyi készülődés is lehetőséget adhat a memória megőrzését segítő tevékenységekre.

Felejtek karácsony

Ha csak lehet, vonjuk be az előkészületekbe!

A közös tevékenység gazdag örömforrás lehet, a jobb állapotban lévő beteget lehető legjobban vonjuk bele az előkészületekbe, díszek készítésébe vagy a lakás, a fa feldíszítésébe. Kapjon apróbb feladatokat, és ne bosszankodjunk azon, ha nem tökéletes, amit csinál. A karácsonyi ünneplés lehetőleg a beteg otthonában legyen, nem túl szerencsés - különösen előrehaladottabb állapotú beteggel - hosszasan vendégségbe menni. Ez könnyen felzaklatja, kifárasztja a beteget. Otthon is biztosítsunk neki nyugodt, csendes, stabil környezetet, elfogadó, türelmes, szeretetteljes légkört. Lehetőleg ne ne hívjunk túl sok vendéget, így csökkenthetjük minimálisra a stresszt.

Emlékidézés érzékszerveken keresztül

Az érzékelés memóriaserkentő lehet: például a karácsonyi illatok, a kedvenc sütemény, a fenyő vagy a narancsillat emlékeket idézhet vissza. Ajándéknak is jó választás lehet egy régi kedvenc illatszer. A régi karácsonyi ételek, édességek ízei is segíthetnek. Hallásra is épülhet emlékidéző ajándék, pl. egyéni CD összeállítása. Családi fotóalbum, egy „családfa” fotómontázs is segítheti a memóriát.

Közös játék, ének, zene, nevetés

Legjobb, ha sikerül a beteget bevonni a család ünnepi, közös időtöltéseibe is, legyen az séta, istentisztelet, zenehallgatás, játék. Jó tudni, hogy az éneklésre tovább képesek a súlyos állapotban lévő betegek is, mint a beszédre, a közös éneklés így sikerélményt, örömet szerezhet nekik. A játék szintén örömforrás: a családtagokkal játszott memóriajáték, kirakó, kártya derűvel és örömmel töltheti el a beteget, oldja a magányát, szorongását.

Információ az interneten: felejtek.hu

Szeretnék többet olvasni a felejtek.hu oldalon>>

A demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek és hozzátartozóiknak nagy segítséget jelenthet egy internetes oldal: felejtek.hu. Az oldalon nem csak a betegség kórképéről kaphatunk fontos információkat, hanem ápolási és jogi tanácsokról, terápiás lehetőségekről is olvashatnak mind a betegek, mind az őket ápolók. A felejtek.hu szinte minden olyan kérdésre választ ad, ami a betegség kapcsán felmerülhet.

(Szponzorált tartalom)


Szerző: Kiss Éva
2019. 12. 03.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés