2024. Április 15. hétfő
A polgárháború sújtotta Szudánban minden második, azaz 14 millió gyerek szorul életmentő segítségre, és humanitárius segélyezés nélkül több gyerek halhat meg alultápláltság következében, mint a tíz hónapja húzódó fegyveres konfliktus miatt.
A polgárháború a világ legsúlyosabb menekültválságát idézte elő, már 4 millió gyereknek kellett elhagynia otthonát a harcok kitörése óta, gyerekek ezrei sebesültek meg, sokan életüket vesztették. Rengeteg fiatal van kitéve a nemi erőszak és a gyermekkatonaság veszélyének, az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 500 százalékkal nőtt a gyilkosságok és a szexuális erőszakcselekmények száma - részletezte a szervezet. Unicef: minden második gyermek életmentő segítségre szorul
Az UNICEF szerint súlyos gondot okoz az alultápláltság. Becslések szerint az északkelet-afrikai országban idén 3,5 millió gyereket fenyeget az éhhalál, köztük több mint 700 ezer olyan kiskorú van, akinek hamarosan életmentő beavatkozásra lesz szüksége. Ráadásul a kolera mellett kanyarójárvány is pusztít azokon a területeken, ahol nagy számban élnek menekült gyerekek.
Szudánban a konfliktus sújtotta területeken az egészségügyi létesítmények több mint 70 százaléka nem működik, és a lakosság kétharmada nem jut egészségügyi ellátáshoz, az egészségügyi dolgozók pedig hónapok óta nem kapnak fizetést.
A tavaly áprilisban kirobbant fegyveres összecsapásokban számos iskolaépület is megsemmisült, jelenleg több mint 19 millió gyerek nem jár iskolába.
Forrás: MTI
2024. 02. 22.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés