2024. Július 19. péntek
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) az Ixchiq nevű vakcina forgalomba hozatali engedélyének kiadását javasolta pénteken, az Ixchiq az első olyan oltóanyag lehet az EU-ban, amely védelmet nyújt a 18 éves és annál idősebb felnőtteknek a chikungunya ellen.
Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség pénteki tájékoztatása szerint a Ixchiq nevű oltóanyag uniós használatára vonatkozó engedélyezési javaslat három befejezett, 3610 résztvevővel és 6 hónapos utánkövetéssel végzett klinikai vizsgálat összesített adatain alapul.
A chikungunya, más néven chikungunya-láz vírusos betegség, amelyet a chikungunya vírus (CHIKV) okoz. A vírust fertőzött szúnyogok, elsősorban az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog terjeszti.
Az uniós gyógyszerügynökség közölte, a legtöbb CHIKV-vel fertőzött embernél 3-7 napon belül jelentkeznek a tünetek, melyek láz és ízületi fájdalommal járnak. Egyéb tünetek lehetnek a fejfájás, az izomfájdalom, az ízületi duzzanat vagy a kiütés. A legtöbb beteg egy héten belül felépül, de néhányuknál több hónapig vagy még hosszabb ideig tartó ízületi fájdalom jelentkezik. A betegek kis hányadánál súlyos akut betegség alakulhat ki, amely szervi elégtelenséghez vezethet.
A CHIKV-fertőzés elsősorban a trópusokon és a szubtrópusokon élő embereket érinti. Az EU-ban feljegyzett esetek többsége olyan utazókat érintett, akik Európán kívül fertőződtek meg. A fertőzött szúnyogok éghajlatváltozás miatti elterjedése azonban a világ eddig, a vírus által megkímélt régióiban is a chikungunya megjelenéséhez vezethet - tették hozzá.
A chikungunya ellen ez idáig nem volt engedélyezett oltóanyag az Európai Unióban - közölték.
Az Ixchiq forgalomba hozatalának európai uniós kérelmezője a Valneva Austria GmbH osztrák vakcinagyártó vállalat. Az EMA javaslata szerint az oltóanyagot egyszeri adagban kell beadni.
Forrás: MTI
2024. 06. 05.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés