2024. Július 14. vasárnap
Egy új kutatás szerint a tűzgátló vegyületek nagy behatásának kitett terhes nőkre a koraszülés megnövekedett kockázata leselkedhet.

Az amerikai kutatók a kórházba szülésre felvett várandós nők vérmintáit elemezték. Kiderült, hogy azok esetében, akiknek szervezetében nagyobb mennyiségű tűzgátló vegyület volt kimutatható, a koraszülés magasabb kockázatának voltak kitéve, mint a vegyületek alacsonyabb szintjével rendelkező nők. „Szinte az összes nő ki van téve valamennyi tűzgátló anyag behatásának. Sokan nem is tudják, hogy ezek a vegyületek sok hétköznapi dologban, még a házi porban és a ruhaszárító gépben felgyűlő szöszben is előfordulnak” – magyarázta a Journal of Reproductive Immunology január 28-i számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Ramkumar Menon, a Texasi Egyetem munkatársa. A szakértő elmondta, hogy a tűzgátló anyagokat már körülbelül négy évtizede széles körben használják az építőiparban, a bútorgyártásban, a ruházati cikkekben és az elektronikai cikkekben is, ezért a magzatvízben, a köldökzsinór szövetében, a magzati szövetben és az anyatejben is kimutathatók.

Világszerte több mint 15 millió koraszülött látja meg a napvilágot évente. Közülük körülbelül 1 millióan röviddel a szülés után meghalnak, így a koraszülés számít a második leggyakoribb haláloknak az 5 éven aluli gyermekek esetében. „Mivel a tűzgátló vegyületek alkalmazását és ezek behatását nem lehet megszüntetni, laboratóriumunkban azt vizsgáljuk, milyen mechanizmusok révén okoznak ezek a vegyületek korszülést” – mondta Dr. Menon. A szakértő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy bár kapcsolatot mutattak ki a tűzgátló vegyületek és a koraszülés között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.


Forrás: Medipress
2015. 02. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés