2024. Július 18. csütörtök
A szívbetegségek kialakulásában eddig a vérben található zsírok közül a koleszterint tartották a fő bűnösnek, most azonban kutatók genetikai összefüggést találtak a trigliceridek szerepére is.

A trigliceridek a szervezet fontos energiaforrásai, amelyeket részben táplálkozás útján nyer, részben pedig a máj termel. Évtizedes kutatások ellenére is bizonytalan volt, hogy e zsírsavak emelkedett szintje hozzájárul-e a szívbetegségek kialakulásához, a vizsgálati eredmények ugyanis ellentmondásosak voltak.

triglicerid, szívbetegségek, gének

Nadeem Sarwar és a Cambridge-i Egyetem munkatársai 101, a témába vágó tanulmány metaanalízise révén kimutatták, hogy azok az emberek, akik magas trigliceridszintje genetikailag meghatározott, egyúttal a szívbetegségekre is hajlamosabbak. Mindez azt sugallja, hogy a két jelenség között összefüggés van.

A több mint 300 ezer beteg adatait összesítő vizsgálatban a kutatók az apolipoprotein A5-génre fókuszáltak, melyről tudták, hogy meghatározott szerepet tölt be a triglicerid-koncentráció szabályozásában. Mint kiderült, a gén speciális mutációja kópiánként 16%-kal növeli a trigliceridszintet, azaz két mutáns allél 32%-os emelkedést okoz. A kutatók számítása szerint a két ilyen variációval rendelkező embereknél 40%-kal magasabb a szívbetegségek kialakulásának esélye.

Ugyan az eredmények ok-okozati összefüggést feltételeznek a magas trigliceridszint és a szívbetegségek között, ezt csak további, nagyszabású klinikai vizsgálatokkal lehet majd bizonyítani, amelyek azt kutatják, hogy a triglicerid-csökkentő gyógyszerek miként befolyásolják a szívinfarktus kialakulását.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés