2024. Június 17. hétfő
Modern eszközök -  Hogy pontosak legyünk

Fogyókúrázóknak: Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

Szervezetünk percről percre változó fiziológiai jellemzője vérnyomásunk. Két nyomásérték jellemzi: az összehúzódó szív által a verőerekben (artéria) keltett maximális nyomás (az ún. szisztolés érték), valamint a szív elernyedési fázisában mérhető legalacsonyabb nyomásérték (az ún. diasztolés érték). Hogyan mérjünk pontosan?


Az orvosok leggyakrabban az ún. Korotkow hangokra alapozott indirekt vérnyomásmérést használják. Ennek lényege az, hogy a felkarra helyezett mandzsettában pumpálással olyan belső nyomást hoznak létre, mely a felkarban futó artériát a legmagasabb vérnyomás esetén is teljesen elszorítja, így elzárja a vér útját.

Vérnyomásmérés otthon tudivalók

Ezután a mandzsetta nyomását lassan leengedik, miközben az artéria fölött fonendoszkóppal hallgatóznak és amikor a mandzsetta nyomása annyira lecsökken, hogy a szív képes alatta átpumpálni a vért, a fonendoszkópban kopogó hang hallatszik. Az első hang érzékelésekor leolvassák a mandzsettában lévő levegő nyomását a higanyos vagy órás nyomásmérőn. Ez a szisztolés vérnyomásérték. A mandzsetta belső nyomásának további csökkentésével egyszer csak a hangok megszűnnek. Ez a diasztolés vérnyomásérték.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Ha komolyan veszed a tartós fogyást,

és a későbbiekben is egészségesen szeretnél főzni:

Légkeveréses Halogén Főzőkészülék

- Akár zsír vagy olaj nélkül is süthetsz benne

- Füst- és szagmentes

- Mikró helyett is jó, mindent tud, amit egy mikrohullámú sütő, sőt tehetsz bele alufóliát, vagy akár tepsit is

- Megőrzi az ételek vitamintartalmát a kíméletes halogén főzési eljárásnak köszönhetően.

- Megtapasztalhatod az ételek valódi ízét, a zárt rendszerben sosem érzett ízek jönnek elő..

 

MEGNÉZEM A LÉGKEVERÉSES HALOGÉN FŐZŐKÉSZÜLÉKET >>

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Modern eszközök

Az elektronika és méréstechnika fejlődése lehetővé tette az ún. oszcillometrikus vérnyomásmérés megvalósítását. Az oszcillometrikus elven működő vérnyomásmérőben egy nagyon érzékeny nyomásjeladó kimenőjelét mikroprocesszor dolgozza fel. Az artéria rugalmas falának keresztmetszete a mandzsetta leengedése során a szív munkájának következtében periodikusan változik. E keresztmetszet-változás eredményeképpen a mandzsettában lévő levegő nyomása is kismértékben változik (oszcillál). A kismértékű nyomáshullámot dolgozza fel a vérnyomásmérő elektronikája és számítással határozza meg a szisztolés és diasztolés vérnyomásértékeket.

Hogy pontosak legyünk

A módszer nagyon pontos vérnyomásmérést tesz lehetővé. Azonban fontos tudni, hogy az ilyen módon mért vérnyomás csak akkor lesz pontos, ha az alábbi dolgokat betartja:

1. A mérés előtt maradjon nyugalomban legalább öt percig, a mérést nyugodt körülmények között, egy normál magasságú asztalnál ülve végezze. Alkarját nyitott tenyérrel felfelé fektesse az asztalra úgy, hogy könyöke is feküdjön az asztalon. Mérés közben karját lazítsa el, ne mozogjon, ne beszélgessen.

2. Vegye le kardigánját, pulóverét, vagy zakóját, de egy vékony ing fennmaradhat, az általában nem zavarja a mérést. Mindenképpen kevésbé, mintha feltűrné ingujját és elszorítaná a verőerét.

3. A testmozgás, sportolás, evés, ivás, kávé, dohányzás és alkoholfogyasztás befolyásolják a vérnyomást, ezért, ha a nyugalmi vérnyomására kíváncsi, mérés előtt kerülje e tevékenységeket.

4. A mandzsetta szélességi és hosszúsági méretét a felkar kerületének megfelelően választjuk meg. A normál mandzsetták általában 22-35 cm felkarkerületig teszik lehetővé a pontos mérést. Gyermekek és vastag karú felnőttek részére speciálisan beállított vérnyomásmérő és megfelelő méretű mandzsetta szükséges.

5. A méréshez a mandzsettát olyan szorosan és olyan formán kell felhelyezni, hogy teljes szélességében egyenletesen feküdjön a felkaron.

6. Aritmiás szívpanaszok esetén az oszcillometriás elven működő készülékek használata nem javasolt, mert hamis mérési eredményeket szolgáltathatnak.

Vásárlási tanács: figyeljen oda a mandzsetta minőségére! A vérnyomásmérők leggyakoribb meghibásodási oka a mandzsetták szivárgása. Egy garanciaidőn túli mandzsettacsere több ezer forintba is belekerülhet. A hitelesítés megtörténtét a hitelesített vérnyomásmérőkön eszközönként elhelyezett tanúsító jel igazolja. A törvényben előírt, minden darabon elhelyezhető bélyegzést nem helyettesíti semmiféle, a csomagoláson elhelyezett felirat. Ellenőrizze a hitelesítést igazoló matricát a készüléken!Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés