2021. Május 05. szerda
Lábujjgomba -  Körömgomba
Gombásodás testünk számos részén előfordulhat, bizonyos alkati, egészségi és életmódbeli tényezők azonban különösen hajlamossá tehetnek bennünket erre a sok kényelmetlenséggel járó bántalomra.

Gombás fertőzések leggyakrabban a lábujjak közében és a körmökön fordulnak elő – a probléma manapság szinte mindennaposnak számít.

lábujjgomba, körömgomba

Lábujjgomba

A lábujjak közében a bőr viszket, hámlik, berepedezik. Sűrűn fordul elő sportolókon. Ennek több oka is van: egyrészt a közös zuhanyozók használata révén a fertőzés könnyen átvihető, másrészt az izzadás vagy a lábmosás után nedves láb – különösen, ha hosszú ideig zárt cipőben marad – hajlamosít a fertőzésre.

Megelőzése

Közös zuhanyozókban vagy fürdőkben használjunk saját műanyag papucsot. Lábujjainkat minden alkalommal töröljük szárazra (a saját törülközőnkkel). Naponta váltsunk zoknit (lehetőleg pamut zoknit hordjunk). Akiknek már többször kiújult a fertőzésük, rendszeresen használjanak gombaellenes hintőport a megelőzésre.

Kezelése

Nagyon sokféle, igen hatásos készítmény kapható, bár mindegyikhez szükséges némi türelem. Leggyakrabban különböző oldatok formájában kerülnek forgalomba, amelyeket az érintett bőrfelületekre kell közvetlenül felvinni.

Ha az elváltozás erősen nedvezik, gyulladt, illetve a lábfejre is ráterjedt, érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. Sokáig fennálló gombás fertőzés esetén ugyanis ekcémaszerű állapot is kialakulhat, melynek kezelése nehezebb. További szövődmény lehet a láb súlyosabb, baktériumok keltette fertőzése, mely a gombás fertőzés által okozott berepedezéseken tud bejutni a láb szövetei közé.

Körömgomba

Igen gyakori a körömgomba a lábon (kézen is előfordul, de viszonylag ritkábban). A körmök sárgásan elszíneződnek, megvastagszanak, felválnak, alapjuk morzsalékonnyá válik. Enyhébb esetben csak szépséghibának tűnik, kifejezettebb esetekben – ha például a körömlemez felnyílik – a járást is nehezítheti.

Megelőzése

Lényegében hasonló a lábujjak közötti gombáéhoz.

Kezelése

Még néhány esztendeje is nagyon nehéz problémát jelentett, de az utóbbi években megjelentek olyan készítmények, amelyekkel a siker esélye lényegesen javult. Létezik tabletta is, ez ma a leghatásosabb gyógymód. A helyi kezelés körömlakkra hasonlító készítménnyel történik, amely szintén eredményes.


Szerző: Czerok Tamás

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés