2022. Október 01. szombat
Vigyázat az ollóval! -  Ápol és eltakar? -  Hódít a műköröm -  Ha az orvos segíthet
Régi szólás, de igaz: Mutasd a kezed, megmondom, ki vagy. A tiszta, ápolt köröm tulajdonosáról állít ki jó bizonyítványt.

A körömápolással kapcsolatban hasznos lehet néhány jó tanács, mert nem csak az okoz problémát, ha nem gondozzuk rendszeresen a körmöket: a helytelenül végzett „ápolással" is számtalan problémát idézhetünk elő. Az egészséges, szép, fényes köröm feltétele, hogy a szervezetet lássuk el vitaminokkal, ásványi anyagokkal.

 

 Normális körülmények között a köröm egész életünkön keresztül növekszik, de a növekedés üteme változó; általában napi 0,1 mm. A körömlemez olyan, szaruból álló képlet, mely a „körömgyökértől” növekszik a szabad szél felé. A körömágyon nyugszik, két oldalról ráborul a körömsánc, alatta helyezkedik el a körömárok.

Körömápolás tippek

Körmünk alakja, formája, színe természetes állapotában sok információval szolgálhat a hozzáértők számára. A szervezel általános állapota tükröződik a körmökön is. Belszervi betegségek, külső környezeti ártalmak hatására rajtuk is változás mutatkozhat. Súlyos betegségek után haránt irányú barázda jelentkezhet; vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok hiányában a köröm fénytelenné, töredezetté válhat.

A köröm alakja, nagysága minden ember igénye szerint más-más, de bármilyen legyen is, igen fontos a körömlemez alatt felszaporodó szarumassza, szennyeződés, baktériumok, gombák, elszarusodott hámsejtek rendszeres eltávolítása.

Vigyázat az ollóval!

Különös figyelmet kell fordítanunk arra, hogy manikűrözéskor ne sértsük meg a körömágyat; a köröm széli részénél ne vágjunk túl mélyre, mert ezzel a körmöt további növekedésre serkentjük, krónikus gyulladást okozhatunk. Ilyenkor a körömágy környékén érzékenységet, pírt, duzzanatot észlelünk, az újonnan növő köröm egyenetlen, hullámos felszínű lesz. Ha a körömlemez az oldalsó körömredőbe hatol, fájdalmat, gyulladást okoz. Helyi kezeléssel nehezen gyógyuló folyamat alakul ki, melynek megoldása bizonyos esetekben már csak sebészeti úton lehetséges.

Fontos, hogy a manikűrözéshez használt eszközök tiszták legyenek, mert sérüléskor fertőződhet a körömágy. Mechanikus traumák, ütés, nyomás bevérzéseket okozhatnak. Ezek lehetnek pontszerű vagy vonalas vérzések. A körömgyökér sérülése fehér, haránt irányú, vonalas elszíneződést okozhat. Hosszan tartó, vízben, mosószerben való ázás, áztatás során a felhám fellazulhat, könnyebben alakulnak ki apró sérülések, és az itt keletkező behatolási kapu a legkülönfélébb kórokozók számára teszi lehetővé az elszaporodást. Különböző baktériumok, vírusok, gombák által okozott gyulladásos folyamatok alakulhatnak ki, melyek nehezen gyógyulnak.

Ápol és eltakar?

A körömlakk használatáról tudni kell, hogy bizonyos időszakonként le kell mosni (legalább hetente), nemcsak azért, mert a letöredezett körömlakk nem esztétikus látvány, hanem mert hosszabb idő után a körömlemez sárgásán elszíneződik. Önmagában a körömlakk és a lakklemosó is ártalmas lehet, kontaktérzékenység alakulhat ki, mivel ezek a körömerősítő oldatok, lakkok formalint tartalmaznak. Rendszeres használatuk során szárazzá, fénytelenné válhat a köröm, sárgásán elszíneződhet. Fedőlakkok használata esetén gondolnunk kell arra is, hogy a legalaposabb kézmosás után sem lehetünk biztosak benne, nem maradt-e szennyeződés a körömlemez alatt.

Hódít a műköröm

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít a különböző rnűkörmök használata. Ezzel kapcsolatban fontos szem előtt tartanunk azt, hogy a szarulemezre való felhelyezés, ragasztás során, valamint a levételkor is sérülhet a körömlemez.

Tisztán tartása nagyobb körültekintést igényel, és a hosszabb körmök használata során a körömágy is sérülhet. Ma már többféle műkörömépítési technika létezik, a hagyományos módszereket egyre újabbak váltják fel. A modernebb eljárások során UVA-fényre kötő, akril-észter tartalmú ragasztóanyaggal rugalmas körmöt lehet létrehozni. További előnye a régi körömépítési módszerekkel szemben, hogy az eljárás szagtalan, portalan, a műköröm felfekvése hézagmentes.

Ha az orvos segíthet

Amennyiben a körömlemez elszíneződését, töredezését vagy bármilyen eltérését észleljük, forduljunk bőrgyógyászhoz, hiszen az elváltozás hátterében számos ok állhat, így a bőrbetegségek egy része a körmöket is érinti. Szakember számára sok információt hordoz a körmök állapota. A különböző színeltérésekből például olyan belgyógyászati betegségekre következtethet, mint a szívbetegség, keringési zavarok, karolinémia (a karotin nevű elővitamin felszaporodása a vérben), foglalkozási ártalmak stb.

Természetesen vannak olyan esetek, melyeknek hátterében veleszületett eltérés áll (ekkor a családban többeknél látható hasonló elváltozás). Megoldásukban gyakran csak átmeneti eredményt lehet elérni, ilyen például a kanálszerű köröm, amikor a körömlemez elvékonyodik, közepén öblösen besüpped. A körmök törékenysége, letöredezettsége külső ártalmak – vízben való gyakori áztatás, körömlakklemosó, illetve egyéb vegyszerek gyakori használata – tönkreteheti a szarulemezt, amely fénytelenné válik, berepedezik, könnyen letörik.

Legegyszerűbb a megelőzés: a gumikesztyű viselése. Különböző körömápoló olajok, emulziók kaphatóak, melyek a rendszeres körömápolás fontos kiegészítői. A kézfej hidratálókrémmel történő ápolása szintén előnyös, különösen hosszan tartó házimunka előtt és után.


Szerző: Dr. Szálai Zsuzsa

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés