2024. Június 18. kedd
1 . oldal
Miért szaporodhatnak fel a gázok? -  Orvosi feladat vagy banális probléma? -  Hogyan befolyásolhatjuk
A puffadás nem más, mint egy szubjektív érzés, panasz, melyet a belekben történő gázfelhalmozódás okoz. A gáz feszíti a beleket, a has felpuffad, s valójában ezt érezzük. A belek gáztartalmának 20-60%-át a lenyelt levegő (nitrogén és oxigén) képezi. Mit tehetünk a túl sok bélgáz ellen?

A bélgázok nagyobbik része a vastagbélben keletkezik, baktériumok hatására, szénhidrátokból és fehérjékből. Az így keletkező gáz kémiailag széndioxid, hidrogén és az emberek egyharmadában metán, de az utóbbi családi adottság, és nem függ a táplálkozástól.

Miért szaporodhatnak fel a gázok?

• Levegőnyelés miatt: egyes emberek evés és ivás közben sok levegőt nyelnek (főleg azok, akik minden falat után isznak folyadékot), vagy akik sokat rágógumiznak, ami szintén ezt eredményezi.
• Sok gáz keletkezik a bélben bakteriális erjedés folytán. Egészséges emberben is érvényesül egyes, sok cellulózt tartalmazó ételek (bab, borsó, lencse, kelkáposzta, karfiol, karalábé stb.) és az élesztős tészták hatására. Kóros gázképződés következik be emésztési és felszívódási zavarokban (pl. hasnyálmirigy-elégtelenség). Laktózintoleranciában a tej és tejtermékek fogyasztása okozza.
• A gázok felszívódása csökken, ha a belek renyhévé válnak, például szívelégtelenségben, májcirrózisban.
• A gázok nem tudnak távozni a külvilág felé. Ilyen például bélhűdésben fordulhat elő.

Orvosi feladat vagy banális probléma?

Láthatjuk tehát, hogy enyhe eltéréstől kezdve, a sürgősségi ellátást igénylő életveszélyes állapotig sokféle betegség járhat puffadással. Természetesen a hirtelen keletkező, nem szűnő puffadást, amely esetleg más klinikai tünetekkel is jár (a has kifejezett fájdalma, széklet és bélgázok ürítésének képtelensége, vérnyomásesés, sokk, sárgaság stb.), feltétlenül orvosnak kell látnia és vizsgálnia. Egyéb esetekben az úgynevezett "banális puffadás' természetesen sajnos mindennapjaink velejárója, amelynek oka a stressz, a rendszertelen és gyors étkezés, a mozgás hiánya, a kávé és alkohol túlzott fogyasztása, zsíros ("tömény") ételek és a sok szénsavas üdítő fogyasztása.

Hogyan befolyásolhatjuk

Lehetőleg kerüljük az előbb részletezett károsító tényezőket, együnk rendszeresen és ne gyorsan, fogyasszunk könnyen emészthető ételeket, szénsavmentes italokat. Mellőzzük a kávét és az alkoholt is. Mozogjunk, tornázzunk, és próbáljuk a stresszt kiiktatni vagy legalábbis levezetni. Ha azonban már észleljük a kellemetlen puffadást, használhatunk néhány erre a célra alkalmas gyógyteát, illetve gyógyszertárban vény nélkül kapható szereket is (de természetesen csak alkalmanként!). Ha a panaszok állandósulnak, akkor még enyhébb esetekben is célszerű orvoshoz fordulnunk.


Szerző: Dr. Jakab Csilla

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés