2024. Június 24. hétfő
Tünetek -  Hajlam és környezet -  Kezelések
A pikkelysömör kialakulásának pontos okát nem ismerjük, de a hajlam örökölhető. A tüneteket jól enyhíti a nyári napsütés, de ez sajnos nem elég. Az egyéb kezelések eredményeképpen sem várható sajnos végleges gyógyulás, de hosszú tünetmentesség érhető el.

pikkelysömör

Tünetek

Az elszarusodás a bőr egyik természetes folyamata, de szemben az egészséges bőr 28 naponkénti megújulásával, a pikkelysömörös betegnél ez a folyamat 3-4 naponként megy végbe.

A gyakran viszketéssel jelentkező, nem fertőző bőrpikkelyezés gyakorlatilag az egész testen megjelenhet, azonban vannak e szempontból kitüntetett testrészek is, például a hajas fejbőr, a végtagok hajlatai és a keresztcsont. A tünetek helyüket és jellegüket tekintve elég változatosak lehetnek, nagyon ritkán a nyálkahártyát is érinthetik, valamint ízületi panaszokkal is társulhatnak. A betegség felbukkanásának leggyakoribb időpontja a serdülőkor, azonban bármely életkorban előfordulhat, nőknél, férfiaknál azonos arányban.

Hajlam és környezet

Mint az öröklődő betegségek esetében gyakran, itt is a hajlam öröklődéséről van leginkább szó, és vannak bizonyos környezeti tényezők, amelyek elősegítik a tünetek kialakulását. Ilyenek például a táplálkozás, a pszichikai terhelés, stressz, a fertőzések és a sérülések.

A már kialakult betegség egyénenként változó lefolyású lehet, a tünetek fellobbanása sokszor öntörvényűnek tűnik, de a betegek számos esetben kitapasztalhatják az előmozdító tényezőket. Ezek közé tartozik a napfény hiánya (sokan nyáron tünetmentesek), különböző gócfertőzések, fokozott alkoholfogyasztás, a tisztálkodószerek, a sampon helytelen megválasztása, apró sérülés, karcolás elfertőződése, a bőr leforrázása.

Nincs jó hatással a betegségre az elhízás sem, de a szorongás, a kimerültség is előidézi a tünetek megjelenését. Emiatt gyakorta hatásosak lehetnek a pszichoterápiás kezelések.

Kezelések

A pikkelysömör jövőbeni gyógyítását illetően reményre adnak ugyan okot a genetikai kutatások, de a betegség jelenleg sajnos nem gyógyítható, bár sok esetben akár évekig tartó tünetmentes állapot elérése sem lehetetlen. A kezeléseknek számtalan formája létezik, a leggyakrabban külsőleg alkalmazott anyagok a kortizon, különféle kátrányos kenőcsök, szalicilsav, sós fürdők. A viszkető, pikkelyes bőrre jó hatással van a napfény, ezért végeznek a betegeken UV-fény-terápiát is.

A kenőcsök, oldatok használata meglehetősen körülményes, ezért sokan a tablettákban bíznak, melyek szedéséhez elengedhetetlen a rendszeresség, az orvosi ellenőrző vizsgálatokon való megjelenés. A betegek és az orvosok reménye szerint a jövőben egyre kevesebb mellékhatással bíró gyógyszerek kerülnek majd forgalomba.


Szerző: Dr. Nyirkos Péter

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés