2024. Június 24. hétfő
Ausztriában néhány orvos visszatért az „élő gyógyszerek” alkalmazásához, melynek már az ókori görögöknél is hagyománya volt. Ebben az esetben a halak válnak a gyógyítás eszközévé.

Pikkelysömör

A pikkelysömörben szenvedők számára kifejlesztett kúra a következőképpen zajlik: a páciens három héten át napi két órát tölt egy fürdőkádban, amiben 200300 fürge halacska úszkál. A „halas kezelés” ugyan nem véglegesen gyógyítja a pikkelysömört, de a betegek hálásak az átmeneti jobbulásért is, amihez nincsen szükség különféle krémekre vagy antibiotikumokra.

A módszer igen egyszerű. A halacskák lecsipegetik a páciens víztől felpuhult bőrpikkelyeit. A „harapdálásnak” masszírozó hatása is van, ami enyhítheti a bőrbetegséggel küzdők tüneteit. Azt viszont tudni kell, hogy a terápiát szigorúan orvosi ellenőrzés mellett ajánlják a szakértők, úgyhogy ne ugorjunk fejest otthoni akváriumunkba egy kis masszázs kedvéért. A kezelés, bár mellékhatásai nincsenek, hivatalosan még nem engedélyezett Ausztriában, költségeit nem fedezik az egészségbiztosítási pénztárak sem.


Forrás: Panoráma
2005. 08. 02.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés