2024. Február 21. szerda
Egy új, mágneses impulzusokon alapuló terápia segíthet a stroke-on átesett betegek motorikus funkcióinak helyreállításában – adta hírül a Neurology címû szaklap.

Dr. Felipe Fregni, a bostoni Harvard Medical School kutatója szerint az eljárás azért is különösen izgalmas, mert egyáltalán nem jár semmiféle beavatkozással, teljesen fájdalommentes és akár éber állapotban is végrehajtható.

Mágneses imulzus, stroke

Az eljárás során az agy stroke-kal nem éintett területeit stimulálják, arra a hipotézisre alapozva, hogy a mágneses impulzusok a nem érintett rész aktivitását csökkentik, míg ezzel párhuzamosan a sérült részekét növelik . A hatást a fejbõőrre helyezett elektródákba vezetett rövid elektoromosáram-impulzusok segítségével érik el, és az elektródákban keletkező mágneses tér hat pozitívan az agy külső területeinek, az ún. cortex mûködésére.

Fregni és kollégái tíz olyan páciens esetében vizsgálták az eljárást, akik az elmúlt egy évben estek át a strokeon, melynek következtében most újra kellett tanulniuk karjuk mozgatását. A páciensek egyórás szünetekkel három stimuláción estek át – biztató eredménnyel. A hagyományos rehablitácós eljáráson áteső kontrollcsoport tagjaihoz képest számos tesztben – többek között a reakcióidő-tesztben – több, mint 50%-kal jobban teljesítettek.

Fregni ugyanakkor rámutatott, hogy ezek az eredmények egyelőre csak átmeneti jellegűek, véleménye szerint azonban érdemes a kísérleteket kiterjeszteni, és nagyobb mágnese erővel, huzamosabb ideig alkalmazni a terápiát, majd ezt követően újra tesztelni a résztvevőket.


Forrás: Neurology

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés