2024. Június 23. vasárnap

A gyomorfekély szövődményei

gyomorfekély, gyomorvérzés, perforáció
1 . oldal
A gyomorvérzés -  Amikor a gyomor kilyukad (perforáció)
Az életveszélyes, hirtelen kialakuló gyomorbetegségek azonnali kórházi kezelést igényelnek, rendszerint sebészeti osztályon. A két leggyakoribb kórkép a gyomorvérzés és a gyomorperforáció. Mindkettő általában gyomorfekély (ulcus) szövődménye.

A gyomorvérzés

A hátterében legtöbb esetben gyomorfekély áll, ritkábban daganat, vagy bizonyos gyógyszerek (pl. szalicilátok) szedése. Súlyos, erős vérzés esetén a gyomor megtelik vérrel, a beteg nagy mennyiségű friss, piros vért hányhat és így rövid idő alatt jelentős vérveszteség éri. A vérkeringés ezáltal egyre inkább romlik, a vérnyomás csökken.

gyomorfekély, gyomorvérzés, perforáció

A szervezet próbálja menteni a menthetőt, azaz igyekszik fenntartani a szervekhez eljutó vérmennyiséget azáltal, hogy a szív az érrendszerbe szaporábban pumpál vért, a pulzusszám megemelkedik, így azonban csak rövid ideig sikerül kiegyenlíteni a "hiányt", a keringés összeomlik, már nem tudja ellátni feladatát. Orvosi szaknyelven szólva hipovolémiás sokk (hypovolaemiás shock) jön létre. A beteg nagyon rosszul érzi magát, szédül, verejtékes, ájulási érzése van. Amennyiben nem érkezik sürgős segítség, – hogy pótolja az elveszett folyadékot (infúzió) és vért (transzfúzió) – a beteg rövid időn belül elvérezhet. Szerencsére az ilyen drámai folyamat igen ritka.

Sokkal gyakoribb a gyomorból eredő kevés vérzés, amely lassú szivárgás is lehet. Ilyenkor észrevétlen maradhat, csak a sápadtság, vérszegénység hívja fel rá a figyelmet. A székletben azonban a vér laboratóriumi vizsgálattal ilyenkor is kimutatható. Jellegzetes tünet lehet a barna, kávéaljszerű hányás és a szurokfekete széklet, amelyek az emésztett vértől származnak.

Figyelem! A széklet fekete színét egyes ételek (pl. sóska) és vaskészítmények is okozhatják.

Amikor a gyomor kilyukad (perforáció)

Fekélybetegségben, az ulcus mélyre terjedése során a gyomorfal az adott területen teljesen tönkremehet, kilyukad A perforáció kezdeti tünete a hirtelen, erős, késszúrásszerű gyomortájéki fájdalom, a beteg mozdulni sem tud, a has érintése is igen fájdalmas. A beteg sápadt és verejtékes. Azonnali beavatkozás szükséges.

Mién olyan veszélyes a perforáció? Ennek megértéséhez tudnunk kell, hogy a has üregében található szerveinket kettős falú, steril hártya, a hashártya borítja. Ennek teljes felülete megközelíti testünk bőrfelületének nagyságát. A perforáció után a baktériumot, előemésztett ételt, sósavai tartalmazó gyomortartalom a hasüregbe kerül és hashártyagyulladást okoz.

Az életveszélyes állapotot két folyamat is létrehozza. A hashártyának megváltozik a vérkeringése, benne a hajszálerek kitágulnak, falukon keresztül jelentős mennyiségű folyadék (exsudatum) kerül a szabad hasüregbe és a tágult belekbe. Naponta akár 5 liter folyadék is eltűnhet így a vérkeringésből és a sejten kívüli testnedvekből. Tehát a fent leírt gyomorvérzéshez hasonlóan itt is folyadékvesztéses sokk alakul ki, azonban a veszteség a test belsejében, szemmel nem látható helyen történik. Közben a bakteriális fertőződés is megindul, terjed a hashártyán. A baktériumtoxinok ezen a nagy felületen a véráramba kerülnek, az ún. „vérmérgezés” alakul ki. A hashártyagyulladás kezdetben körülírt, 12-48 óra elteltével azonban az egész felületre kiterjed.

A legsúlyosabb állapotot – mely manapság már az időben elkezdett folyadékpótló, antibiotikus és műtéti kezelésnek köszönhetően ritkán fordul elő – már Hippokratész, ókori görög orvos is leírta: kihegyesedett orr, beesett, sápadt arc, lilás ajkak, száraz nyelv. Ez a facies hyppocralica. Az életveszélyes helyzet kialakulása az elhanyagolt gyomorfekély eredménye. Az egészséges étrenddel és életvitellel azonban jelentősen csökkenthetjük az ulcus kialakulásának kockázatát.


Szerző: Dr. Árki Ildikó

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés