2024. Június 22. szombat
Görcsös panaszok, változó székelés -  Diétával, laxatív szerekkel, pszichoterápiával

Gyomor-bélpanaszok enyhe módon általában az étkezéssel kapcsolatban, mégpedig azt követően jelentkeznek. Leggyakoribb formáik a diszpepsziák, emésztési rendellenességek, émelygés, hányinger, teltségérzés, rossz szájíz, étvágytalanság.

A diszpepsziás panaszok egy részét szervi eltérések okozzák, először mindig ezt kell kideríteni. Ma már ambuláns gasztroenterológiai szakrendelések állnak rendelkezésre, ahol gasztroszkópia, kolonoszkópia (gyomor, illetve vastagbéltükrözés) révén, illetve laborvizsgálatokkal meg lehet állapítani az organikus elváltozást (gyomorfekély, vastagbélgyulladás, polip, stb.). Csak ha ezeket már kizártuk, akkor mondhatjuk azt, hogy funkcionális panaszok állnak fent, amelyeket diétával, savlekötő gyógyszerrel, puffadáscsökkentőkkel, epeösszehúzó teákkal, cseppekkel kezelhetünk.

Székrekedés rostok

Görcsös panaszok, változó székelés

Ha a panaszok az egész hasra kiterjednek, görcsös jellegűek, ún. spasztikus állapot tapintható a vastagbél teljes lefutásában, a széklet pedig kemény, bogyószerű, esetleg több napig is kimarad, akkor székrekedésről beszélünk. Amennyiben ez és a hasmenés váltakozik, illetve a széklet fekete színű vagy véres, feltétlenül el kell végeztetni a röntgenes irrigoszkópiát vagy a kolonoszkópiát, mert ilyenkor szűkület, daganat gyanúja állhat fent.

Magyarországon az utóbbi években szaporodott a vastagbéltumoros betegek száma, és tudni kell, hogy a véres széklet szinte mindig organikus betegséget jelent. A székrekedés azonban inkább funkcionális jellegű, családi előfordulása sűrű, az életkor növekedésével ugyancsak gyakori, szerepet játszik benne a táplálkozás különböző szokása és a mozgásszegény életmód is.

Diétával, laxatív szerekkel, pszichoterápiával

Ezért a funkcionális jellegű székrekedést elsősorban táplálkozási tanácsadással kell megoldani, lehetőleg úgy, hogy emellett mindennap ugyanabban az időben történjen a székletürítés.

Be kell állítani az étrendbe rostos, rostdús ételeket, több folyadékot kell inni, tejet vagy tejtermékeket (joghurtot, kefirt), korpát, korpatablettát kell fogyasztani.

Ajánlatos naponta enni főzeléket, kompótot, aszalt szilvát, általában több gyümölcsöt. A hashajtó gyógyszerek (laxatívok) igen sok fajtája kapható recept nélkül. Ezek egy része bélmozgató, más része a bélfalat síkossá teszi (pl. paraffinolaj) vagy a béltartalom tömegét fokozza (pl. korpa).

A székrekedésben szenvedő ember általában aktív, intelligens, aki több kötelezettséget is vállal, ilyenkor pszichoterápia is szóba jön a beteg szorongásainak legyőzésére. A szervi betegség kizárása, diétás étrend, laxatív szerek és pszichoterápia együttes bevetése oldja meg a székrekedés problémáját.


Szerző: Dr. Gombosi Katalin

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés