2024. Június 22. szombat
Genetika, nem csak tudományos célra -  Az igazság szolgálatában -  Adatvédelem
Gondolta volna, hogy a DNS-vizsgálat akár a nagyvárosokat elárasztó kutyaürüléktömegre is megoldást kínálhat? Hogy elszántabbak már régóta homályba boruló bûntényekre is fényt deríthetnek segítségével? És hogy végleg számûzhet egyes családi konfliktusokat?

Genetika, nem csak tudományos célra

Napjainkban nemzetközi szinten jellemző a genetikai kutatások fellendülése. A genetikai vizsgálatok a klinikai diagnosztikai mindennapos részévé váltak. Azonban a dezoxiribonukleinsav, más néven DNS, nem pusztán egészségi állapotunkra vonatkozóan rejt információkat. A genetikai kutatások során olyan lehetőségek is napvilágot láttak, amelyeket nem csupán az orvostudomány, de jó néhány alkalmazott tudomány is felhasználhat, úgymint az igazságszolgáltatás, családjog, büntetőjog.

dnsvizsgálat

A fenti kérdések nyomán egyértelmű lehet, hogy ma már nem egyedül a tudományos célok adják a DNS vizsgálat kereteit, hanem olyan szolgáltatássá vált, amely hétköznapi emberek számára is elérhető és eredményei meghatározó jelentőségűek. Hazánkban is.

Az ok egyszerű: a DNS nem csal, sőt könnyen kifecsegi a titkokat, ha a megfelelő kérdést tesszük fel neki. Ma már pár napon belül választ kaphatunk egészen drámai kérdésekre is, miszerint, ki a gyerekem apja, megcsal-e a hitvesem, kik is voltak a felmenőim? A magánszolgáltatóknál leggyakrabban felmerülő kérdések rokonsági kapcsolatokra vonatkoznak, a testvéri és apasági vizsgálatok, illetve a családkutatás igénye bármely családban előfordulhat.

Az apasági és hűtlenségi vizsgálatok eredményének kézhezvétele után még számos kérdés felvetődik egy kapcsolatban, melynek előre nem látható következményei lehetnek, azonban a minden kétséget kizáró válasz rendszerint egyfajta megnyugvást, ha úgy tetszik lelki békét nyújt a vizsgálatot igénylőknek.

Az igazság szolgálatában

A DNS-vizsgálat az igazságszolgáltatás területén is sok esetben kulcsfontosságú, szinte minden esetben döntő bizonyítékot szolgáltat. Különleges esetekben megoldhat régóta kérdőjelektől hemzsegő bűnügyeket: A közelmúltban olvashattunk olyan írásokat, amelyek Patricia Cornwell Hasfelmetsző Jack személye utáni elszánt kutatómunkájáról szóltak.

Az írónő elméletéhez a génvizsgálatokat hívta segítségül. Gyanúsítottja egy londoni impresszionista festő volt, akinek festményeit milliókért vásárolta meg, hogy a rendőrségnek küldött leveleken talált DNS-nyomokkal összevetve kerüljön közelebb a rejtély a megoldásához. Az érdekes esetek itt nem érnek véget.

Németországban a kutyapiszok elleni háborúban is szeretnék bevetni a DNS-vizsgálatot. Megfelelő adatbázissal a közterületen talált kutyaürülék gazdája könnyedén azonosítható volna DNS-teszttel. Persze a csalhatatlan vizsgálatok sikerének legfontosabb feltétele a megfelelő minta. A legegyszerűbb módszer a mintanyerésre emberek esetében a szájnyálkahártya-törlet. Ebben az esetben egy vattapálca segítségével bárki könnyedén, otthon is elvégezheti a mintavételt. Ugyanakkor DNS nyerhető számos más biológiai anyagmaradványból is (hajszál, rágógumi, fogkefe stb.), ezen minták esetében azonban nagyobb körültekintést igényel a DNS izolálása.

Adatvédelem

Mivel a DNS-vizsgálat személyes genetikai adatokat szolgáltat, nem elhanyagolhatók az általa felvetett adatvédelmi kérdések. A génvizsgálatot végző szolgáltató cégek Magyarországon a hatályos adatvédelmi törvényeknek megfelelően kötelesek kezelni a rendelkezésünkre bocsátott információkat.

A megrendelő által a megrendelőlapon közölt személyes adatokat, valamint a vizsgálat eredményét, a szolgáltatás tárgyának és céljának megfelelő körben, biztonságos követelmények között köteles tárolni a megőrzési idő alatt, valamint megsemmisíteni annak elteltével. A megrendelés teljesítéséhez szükséges adatokon kívül tudomására jutott információkat – bizalmi szolgáltatás lévén – a teljes körű titoktartás védi.

Tehát ha egyes származással kapcsolatos kérdések már régóta nem hagynak nyugodni minket, tegyük fel őket bátran a megfelelő szakembereknek, és a válaszban biztosak lehetünk.Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés