2023. Szeptember 29. péntek
A különféle, zsírban sült krumpliételekről eddig is tudtuk, hogy egészségtelenek, de amerikai kutatók szerint a nőknél a mellrák kialakulásához is közük lehet.

A Harvard Egyetem kutatói szerint a sült krumpli és a chips kisgyermekkorban történő rendszeres (heti legalább egyszeri) fogyasztása növelheti a felnőttkori mellrák kialakulásának veszélyét. Az International Journal of Cancer című szaklapban publikált eredmények alapjául szolgáló kutatást 582 mellrákos, és 1469 egészséges nő bevonásával végezték.

sült krumpli, mellrák

A kutatók a résztvevők édesanyjaitól szereztek információkat arra vonatkozóan, milyen étrenden éltek lányaik 3 és 5 éves koruk között. Dr. Karin Michels és kollégái az adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az öt éves kor előtti rendszeres, akár csak heti egy alkalommal történő sültkrumpli-fogyasztás növeli a mellrák kockázatát: míg „normális esetben” a hatvan éves nők közül „csak” minden 25. szenved mellrákban, addig a kutatók becslése szerint a chipsevők esetében ez minden 20. nőre igaz.

A sült krumpli veszélyét nem maga az alapanyag, hanem az elkészítés módja adja: a sütésre használt zsírok ugyanis rengeteg telítetlen zsírsavat és transzzsírokat tartalmaznak. Bár az eredmények óvatosan kezelendők, hiszen édesanyák több évtizeddel korábbra vonatkozó emlékein alapulnak, ám a kutatást vezető Dr. Karin Michels szerint arra szolgálnak újabb bizonyságul, hogy a nők felnőttkorban kialakult betegségeiben – így a mellrákban is a gyermekkori táplálkozás is szerepet játszik.


2005. 08. 26.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés