2024. Július 16. kedd

Hogy áll a helyzet az ágyban?

szexuális problémák
1 . oldal
A jó kapcsolat alapja -  A szex tanulható? -  Kérjünk segítséget!
Franciaországban és az USA-ban a férfiak teljes merevedési képtelenségének gyakorisága már a 40-es korosztályban is eléri az 5%-ot, ez az arány a 70. életévre 15%-ra emelkedik. A nőknél a kielégülési nehézségek előfordulása 15-20%-os, a férfiaknál a korai magömlés ennél is magasabb arányú. Magyarországon tudományosan megbízható módszerekkel végzett felmérést eddig még nem végeztek, de semmi okunk feltételezni, hogy nálunk ne lenne hasonló a helyzet.

A kielégítő szexuális élet az emberek nagyobb része számára fontos érték. A hétköznapokban a barátok, kollégák gyakran összesúgnak az ingerült, ideges emberek főleg a nők háta mögött: "biztosan nem jött neki össze az éjjel." De a szexuális kielégületlenséget a pattanásoktól kezdve a nőgyógyászati panaszokig gyakran összefüggésbe hozzák más problémákkal is. Ma már a tudományos kutatások is igazolták, hogy azoknak, akiknek fontos a szex, a szexuális zavarok, nehézségek valóban nagymértékben befolyásolják lelki állapotát, mindennapi közérzetét, életminőségét.

merevedési zavar

A jó kapcsolat alapja

Azok a kapcsolatok, amelyekben a szexuális élet mindkét fél számára kielégítő, általában tartósabbak még akkor is, ha az élet más területein gyakoribbak a konfliktusok. A másik véglet, amikor általában egyetértés, harmónia uralkodik a hétköznapokban, de az egyik, vagy mindkét fél elégedetlen szexuális téren. Ilyenkor gyakran állandó, lappangó feszültség alakul ki, amely folyamatos piszkálódáshoz, semmiségeken kirobbanó, aránytalan indulatokban megnyilvánuló veszekedésekhez vezet. Különösen gyanús, hogy ez a helyzet, ha a hangulat akkor kezd romlani, amikor közeledik az este.

Az ilyen kapcsolatok gyakrabban szakadnak meg egy "harmadik" miatt. Az is gyakori, hogy amikor az új kapcsolat szexuális varázsa az idők folyamán elkopik, az illető megbánja az egészet, évekig emlegeti Hufnágel Pistiként az elhagyott partnert, házastársat. Sok kapcsolatot lehetne megmenteni, ha sikerülne nyíltan beszélni a szexuális problémákról, a másik hibáztatása helyett közösen keresni a megoldást.

A szex tanulható?

Ennek egyik legnagyobb akadálya, hogy az emberek nagy része nem hisz abban, hogy a szex egy kapcsolaton belül is fejleszthető, javítható. Az emberek többsége azt hiszi, hogy valaki vagy Casanovának, vagy unalmas könyvelőnek születik és ezen nem lehet változtatni, vagy kicsi a pénisze, és akár a pénisznövelés is megoldás lehet a kapcsolati problémára. Sokan beletörődnek a "változtathatatlanba", vagy a szexuális problémák egyetlen megoldásaként a partnerváltást tudják elképzelni. Különösen a nők körében gyakori, hogy a férfiaktól várják el, hogy "csodát tegyenek", saját szerepüket csak befogadóként fogják fel.

Az emberi szexualitásnak már nem sok köze van a "természeteshez", a szimpla szaporodáshoz, a szex funkciója nagymértékben kibővült, átalakult. Ennek megfelelően a szex döntő mértékben tanult viselkedésekből, reakciómintákból épül fel. Nem veleszületett ösztön irányítja tehát! Ezzel kapcsolatban rossz hír, hogy hiába várjuk akár magunktól, akár partnerünktől, hogy egy szép napon majd "magától" tör utat az ösztön a felszínre és a gátlásos szüzet egy csapásra lepedőbajnokká formálja. Jó hír viszont, hogy aki hajlandó a változásra, a tanulásra, szinte bármeddig eljuthat a fejlődésben.

Kérjünk segítséget!

A partnerrel való kommunikációs nehézségek mellett sokszor további akadályt jelent a megoldás útján, hogy nálunk az emberek szexuális problémáikkal nem, vagy csak hosszas vívódás, küszködés után fordulnak szakemberhez. Pedig erre a területre fokozottan igaz, hogy minél tovább állnak fenn a zavarok, annál inkább elmélyülnek, a szexen túli területekre is kiterjednek és kezelésük ennek következtében bonyolultabbá, hosszabbá válhat.

A szakemberhez fordulásnak is fő gátjai lehetnek a változás, a tanulás lehetetlenségével kapcsolatos hiedelmek, tévképzetek. De gyakran szerepet játszik az is, hogy félnek a "lélektani élveboncolástól". Abból indulnak ki, hogy mivel a szexuális problémák nagyon intim természetűek, biztosan mindent ki kell, hogy adjanak magukról-magukból. Általában nincs szükség lélektani "mélyfúrásokra", a párkapcsolat "teljes szennyesének" a kiteregetésére.

A gyakorlatban a helyzet általában a visszájára fordul, a kezelés során kialakuló bizalmas légkörben a páciens gyakran egyéb gondjait is igyekszik megosztani a szexológussal és a terapeutának kell egyre nagyobb erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a kezelés a megállapodás szerinti keretek között maradjon. A leggyakoribb szexuális funkciózavaroknál (korai magömlés, női kielégülési nehézségek) a kezelés a konkrét panaszokra koncentrál.

Utoljára, de nem utolsósorban említhetjük a szakember előtti szégyenkezés kérdését. Erre van talán a legkevesebb ok. Egy tapasztalt szexológus tucatszámra kezelt már lényegében hasonló eseteket, hallott már hasonló történeteket, már csak ezért sincs miért szégyenkezni előtte.


Szerző: Dr. Vizi János
pszichiáter, szexológus

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés