2024. Május 14. kedd
Február 15étõl változik a munkahelyi zajártalomra vontakozó szabályozás: az EUs normáknak megfelelõen ekkor lép érvénybe az Egészségügyi Minisztérium rendelete a munkavállalókat érõ zajterhelésre vonatkozó minimális egészségügyi és munkabiztonsági követelményekrõl.

A munkáltatóknak zajvédelmi szempontból is egészséges és biztonságos munkahelyi körülményeket kell biztosítaniuk a munkavállalók számára. Ehhez elengedhetetlen, hogy a munkaadó ismerje, és megfelelõen értékelje, elemezze a munkahelyi zajviszonyokat, s részletes kockázatértékelést végezzen.

Az Európai Parlament és Tanács vontakozó irányelvében meghatározott értékeknek megfelelõen változik a hazai szabályozás, és módosul a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezésérõl szóló rendelet is.

A jogszabály meghatározza a munkáltató kötelezettségeit: elõírja a kockázatok felmérését, elkerülését, illetve csökkentését a megelõzés érdekében. A munkavállalók tájékoztatása és oktatása is nélkülözhetetlen, hogy a zajterhelésbõl származó ártalmakat elkerülhetõk legyenek. Az elõírások a szervezett munkavégzés keretében foglalkoztatott valamennyi munkavállalóra és az õket foglalkoztató munkáltatókra vonatkoznak.

Az új szabályozás három határértéket jelöl meg. Bizonyos preventív intézkedéseket már 80 decibeles határértéknél (beavatkozási szint) életbe kell léptetni. (Néhány zajhatás erõssége: hangos beszéd 70-85 decibel, légkalapács 105 dB, a fájdalomküszöb 130 dB körüli.) Az eddig hatályos kötelezõ intézkedési határérték – 90 decibel – 85re csökken.

A munkavállalók zajterhelése egyéni védõeszköz használata mellett sem lépheti túl a 87 decibelt. A 80 decibelt meghaladó zajterhelés esetén – ez az intézkedést igénylõ alsó, úgynevezett prevenciós szint – a munkáltató köteles a munkavállalókat tájékoztatni a túllépésrõl, a lehetséges kockázatokról, és részükre, igény esetén, egyéni védõeszközt, továbbá a célzott munkaalkalmassági vizsgálat lehetõségét – beleértve a hallásvizsgálatot is – biztosítani. Fel kell tárni a túllépés okát, és a zajterhelés csökkentésének lehetõségeit.

A 85 decibelt meghaladó zajterhelésnél a munkáltató köteles a terhelést mûszaki zajcsökkentéssel minimalizálni, a munkahelyet megjelölni, s kötelezõen elõírni a védõeszköz használatát és a célzott munkaalkalmassági vizsgálatot.

2006. január 6.


2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés