2024. Április 23. kedd

A válogatósnak éppen nem mondható eszkimók minden porcikáját megeszik a jegesmedvének, kivéve a máját. Sokáig úgy gondolták, hogy ennek a máig élõ hagyománynak egy õsi hiedelem az oka.


Avitamin

Feljegyezték ugyanis, hogy a vadászat napján a több kilós, egyébként finom belsõséget melegen tartják és nyugovóra tértük után hiánytalanul kiteszik a jégkunyhó elé. A hagyomány szerint ez riasztja el a medve bolyongó szellemét. Úgy vélik, hogy reggelre mivel rendszerint a májnak hûlt helyét találják a kísértet magához veszi egykori belsõségét és megpihen az örök jégmezõkön.

Pár éve már tudják, hogy mi a magyarázata ennek a szokatlan bõkezûségnek. A jegesmedvének e testrésze az emberre nézve mérgezõ, ugyanis rendkívül sok A-vitamint tartalmaz. Hogyan okozhat egy vitamin mérgezést?

Mint tudjuk a zsírban oldódó vitaminok mivel azok jóval nehezebben ürülnek ki, mint a vízben oldódók a nemkívánatos mértéket meghaladva is elraktározódhatnak szervezetünkben. Ha ez megtörténik, ennek betegség lehet a következménye. Tehát akár milyen finom is a jegesmedve mája, hagyjuk meg azt a szánhúzó kutyák éjszakai csemegéjének.


Szerző: Ács Mihály
2006. 09. 06.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés