2024. Február 21. szerda
A szépség forrása -  Kívül-belül hat -  Nem mindig, nem mindenkinek!
Évezredek óta ismert a gyümölcsök jótékony hatása: nemcsak változatossá teszik étrendünket, de különböző kozmetikai készítményekben is megtalálhatók. Közülük az egyik leghatásosabb, s vitaminokban igen gazdag a citrom, mely az egyik legfontosabb C-vitamin-forrás (10 dkg gyümölcsben 40-50 mg található). A citrom vitaminjai elengedhetetlenek a szövetek rugalmasságának megőrzéséhez.

A szépség forrása

Régebben kozmetikusok állították össze a szépségápoló anyagokat, napjainkban viszont egyre inkább előtérbe kerülnek a gyári készítmények, amelyeknek nagy előnye a csíramentesség, a többszöri felhasználás lehetősége.Citrom szépségápolás

Az eredeti, de a gyárilag előállított szerek esetében is szívesen alkalmazták és alkalmazzák ma is a citromot: kölnivizekben, parfümökben, száraz és zsíros krémekben, zselékben, kozmetikai olajokban, arcpakolásokban, hajszeszekben, hajregeneráló emulziókban, krémekben.

Találkozhatunk vele különböző fürdősók, fürdőolajok alkotójaként is; bennük nemcsak illatosító, hanem gyenge fertőtlenítő és tonizáló hatása is érvényesül. A benne található citromsav vízben és alkoholban is jól oldódik. További, a citromolajban jelen lévő anyagok például a citrál, citronellál, limonén, kamfén. Ezeket az illóolajokat egyszerű sajtolással nyerik ki a gyümölcshéjból.

Kívül-belül hat

Mi az, amit tudnunk kell a citromot tartalmazó kozmetikumok esetében? Kozmetikai készítményekben azért alkalmazzák a citromot, mert a bőr feszesebbé válik tőle, ily módon a ráncosodás megelőzésére is használatos. Pórusösszehúzó hatása szintén előnyös. Igen enyhe hámlasztó hatása nem olyan kifejezett, mint más gyümölcssavak esetében. Elsősorban zsíros bőrre ajánlható.

Arcpakolások, maszkok esetében a citrom vérbőséget fokozó, pórusösszehúzó, enyhe fehérítő hatását használják ki, az emésztés serkentése miatt pedig közvetve is befolyásolja a bőr állapotát. Néhány más déligyümölcs szintén regeneráló hatással van az öregedő bőrre, mint például a mandarin vagy a narancs. Az illóolajokat tartalmazó gyümölcsök közül a citrom igen közkedvelt különböző aromaterápiás kezelésekben is.

Nem mindig, nem mindenkinek!

Bizonyos bőrtípusok esetében nem ajánlott, különösen beteg, száraz bőrre nem javasolt. A száj környékén lévő bőrterület gyermekkorban sérülékeny; gyümölcssavakat tartalmazó ételek fogyasztása után bőrgyulladás alakulhat ki a száj körül. Citrom fogyasztásakor gondolnunk kell arra, hogy megváltoztatja a gyomornedv pH-ját, ezért egyes gyógyszerek hatását befolyásolhatja. Gyomorfekélyes betegek különösen óvatosan fogyasszák ezt a gyümölcsöt!


Szerző: Dr. Szalai Zsuzsa

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés