2024. Július 23. kedd

Pogány bors: az erős paprika

paprika, kapszaicin
1 . oldal
Tévhit, hogy árt a gyomornak -  Mitől csíp? -  Fájdalom ellen felpaprikázva -  Megfázás -  Vérünknek is!
A XVIII. században a tubákhoz keverték, hatóanyagát ma önvédelmi gázspray-khez is használják. Miért jó, miért szeretjük, ha csíp? Pszichológusok szerint e kellemes érzet a csípős íz hatására az agyban felszabaduló endorfinnak köszönhető. Ugyanakkor fő hatóanyaga bizonyos mennyiségben már izgatószer, ezért alkalmazzák gázspray-kben.

A magyar konyha oly jellegzetes, ám korántsem ősi fűszernövénye Dél-Amerikából származik, ahol már az aztékok idején termesztették és a 16. század közepére már több mint negyven fajtáját ismerték. Bár Ázsiában is elég korán elterjedt, Európába mégis Kolumbusz idején, Amerikából érkezett. A csöves fűszerpaprika nálunk csak 1560 tájékán jelent meg vörös törökbors, tatárkabors, pogány bors néven, és további kétszáz évnek kellett eltelnie a darált paprika felbukkanásáig.Eros paprika

Tévhit, hogy árt a gyomornak

Fűszernövényként és gyógyászati célra általában a termését használják fel, de a népi orvoslásban szinte minden részét hasznosítják, levelével például Malajziában fekélyeket, keléseket kezelnek, nálunk reumás fájdalmak enyhítésére ajánlják a szárából, valamint paradicsomszárból, mentafajokból és más egyéb gyógynövényekből készült gyógyfürdőt.

Közkedvelt fűszer, Európában sokan mégis kerülik használatát annak a tévhitnek köszönhetően, hogy árt a gyomor nyálkahártyájának, és gyomorfekélyt okoz. Főleg nagy mennyiségben, ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de ezzel egyidejűleg a gyomrot olyan váladék elválasztására készteti, amely a gyomornyálkahártyának védelmet nyújt az izgató anyagok (pl. savak, aszpirin, alkohol) ellen.

Másutt, például Indiában, Afrikában és Mexikóban nagy hagyománya van fogyasztásának. Ezeken a helyeken elsősorban emésztést serkentő hatása miatt kedvelik, és ma már kutatások bizonyítják, hogy nem alaptalanul, mivel fokozza a nyál és a gyomornedvek elválasztását, melyek az étel lebontását teszik lehetővé.

Akik szeretik a csípős, fűszeres ételeket, ugyanakkor fogyókúrázni szeretnének, kihasználhatják átmeneti anyagcsere-gyorsító tulajdonságát. Angol kutatók mutattak rá, hogy az erős fűszerezés növelheti a fogyókúra eredményességét, a felgyorsult anyagcsere során ugyanis a szervezet többet éget el a zsírraktárakból.

Mitől csíp?

A paprika termése olyan fontos ásványi anyagok forrása, mint a kálium, a foszfor és a kalcium, valamint béta-karotint és bioflavonoidokat is tartalmaz, mely anyagok semlegesítik a szabad gyököket, így bizonyos védelmet nyújtanak a rák ellen. Magas provitamintartalma védi a hámszövetet (a bőrt és a nyálkahártyát), elősegíti a sebek gyógyulását, megelőzi a bőrbetegségeket, erősíti a látást. Bár C-vitamin-tartalma magasabb, mint a citrusféléknek, azonban aligha fogyaszthatunk el belőle olyan mennyiséget, amely elég lenne a napi szükséglet fedezéséhez.

A mai fitoterápia nem is ezért, hanem elsősorban a kapszaicin nevű hatóanyaga miatt használja fel. A kapszaicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel égető érzést, könnyezést okozva a paprika fogyasztásakor.

Fájdalom ellen felpaprikázva

Az erős paprika legnagyobb erénye, a kapszaicin révén, fájdalomcsillapító hatásában rejlik. A fájdalomingereket az agyba az úgynevezett "P vegyület" továbbítja. A kapszaicin ennek a vegyületnek a működését zavarja meg, mely hatás kiemelkedő egyes krónikus fájdalmak esetén.

A népi orvoslás hagyományai szerint a paprikából, vagy paprikából és más növényekből együtt különféle szesszel készült kivonatokat külsőleg reumás bántalmak kezelésére használják. Ezek, hasonlóan a külső csalános kezeléshez (urtikáció), meleg érzetet okoznak, a bőr erősen kipirul, a bőrszövet sok vért kap, és a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről csökkenthetők.

Enyhe vízhajtó, így húgysavkiválasztást fokozó hatása szintén ismeretes, mely szintén nem közömbös szempont a reumás megbetegedések esetében, mivel a húgysavlerakódás fontos tényező kialakulásukban.

A mai gyógyászat kapsziacintartalmú krémeket, kenőcsöket alkalmaz egyéb eredetű fájdalmak enyhítésére is, mint például a cukorbaj okozta idegkárosodás, mely súlyos boka- és lábfájás formájában jelentkezik.

Hatásos lehet a fej egyik oldalán jelentkező, rendkívül erős fájdalom, a sokakat érintő migrén esetében is. Ez esetben a fejfájással megegyező oldalon lévő orrcimpánk belső részére dörzsöljünk kapszaicinkészítményt. Ez a bedörzsöléses módszer alkalmazható fogfájás esetében is.

Mivel a viszketésérzetet ugyanazok a receptorok észlelik, mint a fájdalmat, a kapszaicin övsömör és herpeszvírus esetén is kifejti jótékony hatását. Az övsömört felnőttekben ugyanaz a vírus okozza, mint gyerekekben a bárányhimlőt. A test két oldalán jellegzetes viszkető kiütés, majd felsebesedő kérges kelések jellemzik. Súlyosabb esetekben (időseknél, más betegségekben szenvedőknél) krónikus fájdalmak kísérik.

Pikkelysömörben a bőrelváltozások területén a bőrerek hosszan tartósan kitágulnak. Amerikai orvosok több beteget kezeltek oly módon, hogy testük egyik oldalát kapszaicintartalmú, a másikat pedig csak vivőanyagot tartalmazó kenőccsel borították be. Hat hét elteltével figyelemre méltó volt a változás: a kapszaicinnal kezelt testrészen a bőrelváltozások nagy része jelentősen csökkent, a pirosság, a viszketés és a bőrégés kínos érzése igen nagy mértékben enyhült.

Megfázás

Ételben fertőtlenítő hatású, enyhíti a torokgyulladást és, mivel felhígítja az orrmelléküregben megtapadt sűrű nyákot, jót tesz az eldugult orrnak. Köptető hatású anyagokat is tartalmaz: a gyomorba érkezve annak nyálkahártyáját izgatja, ahonnan idegi úton jelzés érkezik a tüdőben lévő mirigyekhez, melyek ennek hatására fokozott nedvelválasztásba kezdenek, így a hörgőkben pangó váladék felhígul, és könnyebben felszakad.

Fertőtlenítő hatásának köszönhetően megelőzhetjük vele az influenzát, vagy ha mégis megbetegszünk kiaknázhatjuk izzasztó, torokfájást enyhítő tulajdonságait. Megfázásos izomfájdalmakra külsőleg, bedörzsöléssel érhetünk el javulást.

Vérünknek is!

Thaiföldi orvosok annak megállapítására végeztek kísérletet, hogy a kapszaicin a véralvadásra milyen hatással van. Erős paprikával töltött, rizslisztből gyúrt tészta evése után rövid időn belül a vérrögoldó rendszer aktivitása emelkedett. Mindez csupán 30 percig tartott, azonban a thaiföldiek naponta rendszeresen esznek csípős ételeket, így náluk e jótékony hatás tartósabban jelentkezik, vérrögoldó rendszerük ezért fokozottabb, mint az európaiaké.

Elűzi az álmosságot és felfrissít. Mivel javítja a keringést, ezáltal emeli a vérnyomást, alacsony vérnyomásúak számára kedvező lehet fogyasztása. A helyi vérkeringést is fokozza, ezért alkoholos kivonata hajhullást megelőző szerként is bevált. Ugyanezen oknál fogva kipróbálhatjuk a hideg lábak felmelegítésére is, melyhez nem kell más, csupán egy zokni, ebbe tegyük bele az őrölt paprikát, és persze húzzuk fel!Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés