2024. Július 15. hétfő
Mire figyeljünk?
Ahogy az ember életkora évről-évre növekszik, gyakran a testsúlya is követi ezt. Az elhízás oka lehet az egészségtelen életmód, a csökkenő testmozgás és a helytelen táplálkozás, de hozzájárul az is, hogy a zsírok lebontásának képessége a korral együtt romlik.

A csökkenő zsírlebontási képesség eredményeként pedig megnövekszik szervezetünkben – különösen a máj- és izomszövetekben – a triglicerid (a vérzsírok egyik fajtájának) szintje.

elhízás, táplálkozás

A fentiek mellett azt is tudomásul kell vennünk, hogy a szervezetnek egyre kevesebb energiára van szüksége. Ahogy öregszünk tehát, egyre jobban oda kell figyelnünk arra, mit és hogyan eszünk, hogy ha fiatalabb korban sikerült, idős korban is elkerülhessük az elhízást és annak szövődményeit.

Persze nem szükséges minden születésnap után 100-200 kalóriával csökkenteni az „évi ajánlott” kalóriamennyiséget, de a hetenkénti testsúlymérés eredményét mindenképpen szem előtt kell tartani, és annak megfelelően módosítani az étrenden.

Mire figyeljünk?

A zsírbevitel az egész napi energiamennyiség 30%-ánál alacsonyabb legyen, illetve a rostbevitelt növelhetjük napi 27-40 g-ra. A zsírbevitel csökkentését a bő zsírban sültek (rántott hús, vagdaltpogácsa, sült burgonya, fánkok és társaik) mérsékelt fogyasztásával, illetve a zsíros alapanyagok (zsíros húsok, szalámifélék, zsiradékok: vaj, margarin, zsír, olaj) kerülésével tudjuk a legkönnyebben megvalósítani.

Minél hamarabb kezdünk el odafigyelni az étkezésünkre, annál több egészséges évre számíthatunk.


Forrás: Tudományos életmódtanácsok hírlevél
2006. 12. 19.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés