2024. Június 17. hétfő

Lehet-e több kávét inni?

Igen, de csak cukor és édesítő nélkül.

El lehet-e hagyni a kávét?

A koffein serkenti a vese működését, gyorsítja az anyagcserét, ezért nem célszerű elhagyni. A tea is tartalmaz koffeint, de az jóval lassabban, hosszabb idő alatt fejti ki a hatását, és az anyagcsere gyorsítása szempontjából is kevésbé hatékony. A kávét tehát lecserélni sem ideális.

Mit mivel lehet helyettesíteni?

Az eredeti receptúra ugyan nem így szól, de többen lecserélték a marhahúst csirkére, és működött úgy is. Az viszont nem működött, hogy hol marha, hol csirkehúst ettek. Az egyszer szereplő bárányhúst (7. nap) marhára (vagy csirkére, ha valaki azt választotta) lehet cserélni.

A zeller elhagyható, ha a kúra ideje alatt napi 2 alkalommal csalánteát iszunk. A zeller serkentőleg hat a veseműködésre, és jótékony hatással van az emésztési panaszokra is. Hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert. Mindez jobbára a csalánra is igaz, de a zeller az zeller, a csalán pedig csalán.

Tonhal helyett tengeri halfilé is elkészíthető a leírásnak megfelelően.

A 13 napos fogyókúra alatt közel sem csak attól fogyunk, amit nem eszünk meg, hanem attól, amit, és ahogyan megeszünk. Ezért nem célszerű túl sok ételt másra cserélni.

Fogyasztható-e gyógytea a kúra ideje alatt?

Igen. Ha a kúra hatását fokozó teát szeretne rendelni, itt megteheti!
Ha saját maga szeretne teát készíteni, ajánlunk egy, a fogyást segítő, egyúttal méregtelenítő gyógyteakeveréket: egy rész csalán, egy rész málnalevél, egy rész körömvirág, egy rész macskagyökér. Tegyünk 3 dl forró (de nem lobogó) vízhez 1 evőkanállal a keverékből, majd 20 percnyi állás után szűrjük le. Langyosan fogyasszuk, „megrágva” kortyolgassuk, naponta 2-3 alkalommal, lehetőleg evés előtt. Reggel előre is elkészíthetjük a teát, termoszba téve magunkkal vihetjük. Ha valaki a zeller helyett a csalánteát választotta, akkor vagy ezt a teakeveréket fogyassza, vagy csak csalánteát igyon.

Vitaminkészítmény szedhető a kúra alatt?

Igen, sőt, ajánlott is. Táplálkozás megváltoztatásával történő fogyás esetén elkerülhetetlenül a kúra része az alacsonyabb kalóriabevitel. Ezzel szükségszerűen kevesebb vitaminhoz, nyomelemhez jutunk, így azt pótolni kell. A vegetáriánusok kevesebb kalóriát visznek be, mint a vegyes étrendet fogyasztók, és tudatos, körültekintő táplálkozással hozzájutnak a megfelelő mennyiségű vitamin- és nyomelem-mennyiséghez. A vegetáriánus étrenddel azonban nem lehet 13 nap alatt 8 kilót fogyni. Ez egy speciális étrenden alapuló fogyókúra, melyet 13 napig kell követni, és nem reprezentálja az ideális étkezést, hiszen akkor mindig fogyásban lennénk. Mi ezt a vitamint ajánljuk.

Okozhat-e egészségkárosodást a kúra?

Egészséges egyénben nem okozhat semmiféle egészségkárosodást! A háziorvost azért célszerű megkérdezni, hogy a fogyni kívánó életkora, aktuális egészségi állapota megenged-e ilyen mértékű fogyást ennyi idő alatt. A kúrában semmiféle szer szedése nem kötelező, pusztán élelmiszert – zöldséget, gyümölcsöt, húst, kávét – kell fogyasztani, melyet az emberek többsége nap mint nap megtesz. Itt annyi a különbség, hogy meghatározott sorrendben és mennyiségben kell mindezt elfogyasztani. 13 nap alatt – egészséges egyénben – nem keletkezik egészségkárosodás, sem pedig olyan mértékű vitaminhiány, mely befolyásolja az egészségi állapotot, különösen nem, ha vitaminkészítményeket is fogyasztunk.

Mit jelent a normális étkezés a kúra után?


A cikk folytatódik - 1/2. oldal
1.  |  2.  |  következő ›utolsó »
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés