2024. Június 24. hétfő
A pelenka-dermatitisz még ma is létező csecsemőkori probléma, noha az egyszer használatos pelenkák elterjedése gyakoriságát jelentősen csökkentette. Kialakulásában szerepet játszik a meleg, a nedvesség, a dörzsölés, a székletben lévő baktériumok, melyek a széklet és a vizelet keverésekor fejtik ki káros hatásukat.

A bőrgyulladás kialakulásához szükséges bizonyos egyéni hajlamosság, pl. száraz, érzékeny bőr, ekcéma, seborrhoea. A leghétköznapibb és talán leggyakoribb ok nem a megfelelő pelenka használata, illetve a pelenkaváltás nem kellő gyakorisága.

Csecsemő nyuszivalA korszerű pelenka jól védi a bőrt, de önmagában nem minden esetben küszöböli ki a pelenka-dermatitiszt. Gyakran ma is szükséges fartáji védőkrém használata. A védő, nyugtató kenőcs enyhe gyulladás, irritatív pelenka-dermatitisz gyógyítására, illetve a fent felsorolt tényezőkkel (meleg, dörzsölődés, nedvesség) szembeni védelem révén a bőrgyulladás megelőzésére szolgál.

A pelenka-dermatitisz sokféle formában jelentkezhet. A leggyakoribb az irritatív forma: a vizelet és a széklet feláztatja a bőrt, és ezt a fellazult területet dörzsöli a pelenka. A gyulladás a domború felületeken kifejezettebb, a hajlatokban kezdetben megkíméltek, később azonban ott is mutatkozik a gyulladás, de mindig ott a legsúlyosabb, ahol a bőr a pelenkával érintkezik.

A nyugtató, fertőtlenítő alkotórészeket (pl. cink, kamilla) tartalmazó krémek előnyösen alkalmazhatók enyhe és középsúlyos fartáji kivörösödés esetén a pelenkás időszakban, különösen bőrbetegségre hajlamos csecsemőknél. A bőrgyulladás megelőzésére is alkalmasak.


Szerző:

Dr. Czinner Linda, Prof. Dr. Török Éva


Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés