2024. Április 16. kedd
A tetoválás divattá válásával a hepatitisz C gyakorisága is ugrásszerűen megnőtt – figyelmeztetnek járványtani szakemberek egy nemzetközi vizsgálat eredményei alapján.

Siavash Jafari és munkatársai 124, harminc országból származó tetoválással foglalkozó orvosi vizsgálat adatait összegezve úgy találták, hogy a fertőző májgyulladás előfordulása egyenesen arányos volt a tetováltak számával.

tetoválás, hepatitis

Az amerikai kutatók külön kiemelték, hogy akkor kezdtek ezzel a témával foglalkozni, amikor tudomásukra jutott, hogy a hepatitisz C különösen a büntetés-végrehajtási intézetekben lett rendkívül gyakori, ahol a fiatalok körében a tetoválás általánosan elfogadott, sőt elvárt szokás.

A statisztika szerint a 30 évesnél fiatalabb amerikaiak 36 százaléka visel legalább egy tetoválást; Kanadában a főiskolások, egyetemisták nyolc százalékának van valamilyen tetoválása, és 21 százalékuk még tovább akarja dekoráltatni magát.

„Mivel a tetováló tűk a vérrel, a testfolyadékokkal kerülnek közvetlen kapcsolatba, ha ezeket nemcsak egyetlen személy kezelésére használják, ha nem sterilizálják tökéletesen, a legkülönbözőbb fertőző betegségeket terjeszthetik – olvasható az International Journal of Infectious Diseases című szaklapban. – Ráadásul a festékeket sem steril tartályokban tartják, így azok is továbbíthatják a fertőző vírust vagy az allergiás tényezőt”.

A tetoválással okozott betegségek között nemcsak a májgyulladás fordul elő, hanem a tetanusz, a vérbaj és HIV-fertőzés.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés