2024. Február 21. szerda
Svéd kutatók szerint a természetes módon magas tesztoszteronszinttel rendelkező férfiak ritkábban esnek át szívinfarktuson és stroke-on.

Ana Tivesten, a göteborgi Sahlgrenska Egyetemi kórház munkatársa és kollégái 2400, 70-80 éves svéd férfit vizsgálva azt tapasztalták, hogy a vizsgált csoport egynegyede, amelynek a legmagasabb volt a tesztoszteronszintje, az átlagosnál 30 százalékkal kisebb eséllyel esett át stroke-on vagy szívrohamon.

tesztoszteron, szívinfarktus

„Úgy tapasztaltuk, hogy a magas tesztoszteronszint bizonyos fokú védelmet nyújt a szívbetegségek ellen, az alacsony pedig kockázati tényezője lehet ezen megbetegedéseknek” – nyilatkozta Tivesten, a Journal of the American College of Cardiology című lapban megjelent tanulmány szerzője.

A vizsgálatban az alacsony tesztoszteronszint olyan kísérőjelenségeit is figyelembe vették, mint az elhízás vagy a szívbetegség. Az ugyanakkor nem bizonyított, hogy a hormonpótlás megoldaná a problémát.

A kutatásban részt nem vevő szakember JoAnn Manson, a Bostoni Női Kórház munkatársa szerint az alacsony tesztoszteronszint egyéb betegségek jeleként is felléphet, amelyek mind a szívproblémák kockázati tényezői lehetnek. Ugyanakkor a magas hormonszint gyakran az alacsony testzsírszázalék és az izmosabb test következménye.

A legfontosabb feladat most az lenne, hogy megállapítsák, a hormonpótlás csökkentené-e a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A vizsgálatok ez ügyben már folynak, az eredmények azonban még nem egyértelműek.

A nők esetében alkalmazott hormonpótló kezelések tanulságai mindenesetre óvatosságra intenek: 2002 előtt sok nőt kezeltek ilyen módon, hogy megakadályozzák náluk a szívbetegség kialakulását, míg ki nem derült, hogy a hormonkezelés hatására sokaknál vérrögök, szívinfarktus vagy éppen melldaganat alakult ki. Ma már csak a hőhullámokat kezelik hormonokkal, abból is csak nagyon kis mennyiséget használva. A férfiaknál fennáll a veszélye, hogy a tesztoszteronpótlás hatására vérrög, májkárosodás vagy prosztatarák alakul ki.


Forrás: Medipress
2011. 10. 13.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés