2021. Április 11. vasárnap
A korszerű táplálkozástudomány az érelmeszesedés, az elhízás veszélye miatt a telített zsírok korlátozott fogyasztását ajánlja. Amerikai kutatók azonban kimutatták, hogy a rövid ideig tartó, zsírban gazdag diéta kifejezetten védi a szívizmot az infarktus következményei ellen.

Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem hallgatója doktori disszertációjához egereken kísérletezett olyan emberi megfigyelések alapján, amelyek magyarázata jelenleg sem ismert. Szívrohamon átesett betegeknél figyelték meg, hogy a magas koleszterintszintűek nagyobb arányban túlélték az infarktust, mint akik koleszterinszintje alacsonyabb volt. Bár az utóbbiak ritkábban kaptak szívinfarktust, mégis ők gyógyultak rosszabbul.

telített zsírok

A kutatók csak hímnemű egerekkel dolgoztak, mert korábbi adatokból ismert, hogy a nőstény egerek hormonjai befolyásolhatják a zsíranyagcserét. Az állatok olyan étrendet kaptak, melynek kalóriatartalmából 60 százalék telített zsírból adódott. Egyik csoportjuk 24 órán át kapta a zsíros kosztot, a többi csoport pedig egy-, két-, illetve hat hétig. Egy kontrollcsoport hat héten keresztül a szokásos, vegetáriánus egértápon élt. A kísérlet végén az egereken szívinfarktust idéztek elő és szívüket a legkorszerűbb módszerekkel megvizsgálták.

A sok zsírt tartalmazó tápot két hétnél rövidebb ideig kapott egerek szíve 73 százalékkal kisebb mértékben károsodott az infarktus után, mint a többieké. Még azok is bizonyos mértékben védettebbnek bizonyultak, amelyek csak 24 óráig fogyasztottak zsíros ételt, mint a többi csoport tagjai. Ez azt bizonyította, hogy a szívizom számára a rövid ideig érvényesülő, magas zsírtartalmú étrend védelmet jelenthet.

A vizsgálat eredményeit a Experimental Biology 2011 kongresszuson ismertették.


Forrás: MTI
2011. 04. 25.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés