2021. Október 25. hétfő
A téli hónapok különösen nehezek lehetnek a penészre, gombára és poratkára allergiás betegeknek, a karácsonyi dekoráció pedig még tovább súlyosbíthatja a problémákat.

Télen az emberek több időt töltenek bent, ami miatt az allergiások jóval több beltéri allergénnel (poratkával, állatszőrrel, füsttel, háztartási takarítószerekkel, gázokkal) találkoznak, ez pedig súlyos problémákat okozhat" - nyilatkozta Dr. William Reisacher, a New York-i Presbiteriánus Kórház és a Weill Cornell Egészségügyi Központ igazgatója.

A téli allergia egyik legjobb megelőzési módja, ha penészmentesen tartjuk a karácsonyi dekorációt. "A penész spórái jóval több gondot okozhatnak, mint a pollenek, mivel a penész bárhol megterem és nincs szüksége másra, mint nedvességre és egy kevés oxigénre" - magyarázta Dr. Rachel Miller, a Morgan Stanley Gyermekkórház allergia és immunológiai igazgatója. A szakértők számos más tanáccsal is szolgálnak a penész- és porallergia tüneteinek megelőzésére:

·          Zuhanyzáskor és főzéskor kapcsoljuk be az elszívót és a levegőztetőket, mert ezzel is csökkenthetjük a párát és a kellemetlen szagokat

·          Használjunk vízszűrős porszívót a szőnyegtisztításhoz, ez ugyanis eltávolítja a poratkákat és az állati allergéneket

·          A házi kedvencekkel való érintkezés után mossunk kezet

·          Kerüljük arcunk érintését, hogy csökkentsük a vírusfertőzés kialakulásának esélyét

·          Ágyneműnket és pizsamánkat magas hőfokon mossuk, ez ugyanis elpusztítja a poratkákat

·          Hálószobánkból távolítsuk el a szőnyegeket, falikárpitokat és növényeket, valamint kisállatot se engedjünk be. Lehetőség szerint használjunk antiallergén párnát és matracot.

·          Ha élő fát állítunk, mielőtt bevisszük a lakásba, mindenképp fújjuk le a leveleit vízzel. A karácsonyi dekorációkat portalanítsuk.

·          A lakásban lévő szellőztető-rendszert sose kapcsoljuk ki és lehetőség szerint válasszunk allergénszűrős változatot.

·          Használjunk párologtatót, hogy a beltéri páratartalmat mindig 30 és 40 százalék között tudjuk tartani.

·          Kövessük a gyártó tanácsait arra vonatkozóan, mikor kell vizet és szűrőt cserélni a párologtatóban.

·          Vizsgáljuk át lakásunkat, és ha valahol penészt észlelünk, minél előbb szüntessük meg.

 


Forrás: Medipress
2012. 11. 27.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés