2021. Május 06. csütörtök

Fókuszban: Téli balesetek

Téli balesetek
Az időjárás zordra fordulásával a körülmények egyre több baleseti forrást rejtenek magukban. Ez az időszak nemcsak a sportpályákon és a járdák jégpályáin, hanem a fűtött lakásokban is szedi áldozatait.
BŐVEBBEN


lehűlés, fagyás
A hosszabb ideig tartó fagyhatás fájdalmas és nehezen gyógyítható fagyásokat okozhat, s akár egész testünket is életveszélyesen lehűtheti. Dr. Zacher Gábor, a fővárosi Erzsébet Kórház krízisosztályának főorvosa ad tanácsokat a lehűlés és a fagyás szakszerű kezeléséről.
BŐVEBBEN


síbaleset

A síelés nemcsak kedvelt téli sport, de igen egészséges is. Legfőbb élettani haszna, hogy a nagy izomcsoportokat átfogóan mozgatja meg és a szervezetet regenerálja. Ugyanakkor veszélyessége miatt óvatosságot követel ez a sportág.


BŐVEBBEN


combnyaktörés
A combnyaktörés különösen idős korban jelent nagy veszélyt, amikor a csontritkulás kapcsán nem ritkán egy egyszerű esés miatt is bekövetkezhet, de a törés kialakulhat akár ágyban fekve is.
BŐVEBBEN


síelés

Ahhoz, hogy a síelés valóban élvezetes kikapcsolódás legyen, nem csak jó felszerelés, de némi előkészület és megfontoltság is szükségeltetik. Mielőtt nekivágunk, nem árt tudni néhány alapszabályt, akár kezdők vagyunk, akár a pálya ördögei.

BŐVEBBEN


lehűlés, fagyás

A kihűlés halálos veszélye fenyegetheti a nagy hidegben eltévedt, kimerült túrázókat, vagy a jeges folyót átúszókat. A fagyási sérülés bekövetkeztéhez pedig akár egy szűk cipő is elegendő. Mi a teendő lehűlés vagy fagyási sérülés esetén?


BŐVEBBENTovábbi cikkeink
Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés