2024. Április 25. csütörtök

Jön a süngombával és D-vitaminnal dúsított trappista sajt

Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett a MATE és a Fino Food Kft.
1 . oldal
Egészségvédő tejtermékeket fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampusza, valamint a Fino Food Kft.; a felsőoktatási intézmény és a tejipari cég napokban zárult projektjének eredményeként készülő élelmiszerek jövőre az üzletek polcaira kerülhetnek.

A magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább" a három évig tartó, döntő részben európai uniós pályázati forrásból megvalósult programban.

Az együttműködésnek köszönhetően trappistasajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is. Az új tejtermékek "igazi energia- és immunerősítő bombaként" szolgálják az egészséget.

Sajtok

A robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőségű, továbbá "a szántóföldtől az asztalig szemléletnek" megfelelően a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.

A projekt részeként a kaposvári kampuszon fejőrobotos istállót alakítottak ki, takarmányozási kísérleteket folytattak, a beruházások lehetővé tették, hogy a hallgatók testközelből ismerhessék meg az állattenyésztésben használt legmodernebb technológiákat.

Gyuricza Csaba, a MATE rektora szerint a projekt szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzését: az oktatás piaci és társadalmi igényekhez igazítása érdekében a vállalati partnerekkel szoros együttműködésben fejlesszenek.


Forrás: MTI
2023. 01. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:



Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés