2021. Június 12. szombat
Akár a szemüveghordástól is megszabadíthatja a távollátókat egy ausztrál felfedezés: kutatók olyan gént találtak, amely összefüggésben van a távollátással.

A Melbourne-i Egyetem szemkutatási központjának munkatársai 551 felnőtt ausztrál DNS-ét vizsgálták meg, hogy azonosítsák a távollátáshoz köthető genetikai változatokat. Így találtak rá az úgynevezett hepatocita növekedési faktor (HGF) génjére, amelynek tanulmányozása fontos betekintést adott a látás biológiai folyamataiba.

távollátás

„Jelenleg a távollátás kezelésére csak a szemüveg, a kontaktlencse és a lézeres technikák alkalmasak. Reméljük, ez a fontos génfelfedezés segíti, hogy új, gyógyszeres kezelési módokat fejlesszünk ki” – magyarázta Paul Baird kutatásvezető.

A távollátók távolra élesen látnak, ám például olvasáshoz szemüvegre van szükségük. Az állapot kiváltó oka nem pontosan ismert, de Baird szerint vélhetően a genetikai és környezeti tényezők kombinációja felelős.

A kutatásvezető hangsúlyozta, hogy a HGF az első gén, melyet kapcsolatba hoztak a távollátással, és jelezheti, milyen hiba csúszik a szem fejlődésébe, mi okozza a világszerte egyre gyakoribb állapotot.


Forrás: MTI
2010. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés