2024. Június 22. szombat
Emlőszűrés -  Méhnyakrákszűrés -  Vastagbélszűrés -  Csontsűrűségmérés -  Bőrvizsgálat -  Laborvizsgálat -  Kardiológiai vizsgálat -  Tüdőszűrés -  Szemészeti szűrővizsgálat
A megelőzés (prevenció) rendkívül fontos az egészségmegőrzés és a betegségek korai stádiumban való felismerése érdekében.

A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel számos olyan betegség felismerésében segítségül lehet, amelynek gyógyításában a felfedezés ideje meghatározó lehet a betegség kimenetelét tekintve.

Szűrővizsgálatok nőknek

Nők esetében a legfontosabb szűrővizsgálatok a következők:

• emlőszűrés,

• méhnyakszűrés,

• vastagbélszűrés,

• csontsűrűségmérés (ODM),

• bőrvizsgálat,

• laborvizsgálat,

• kardiológiai vizsgálat,

• tüdőszűrés,

• szemészeti szűrővizsgálat.

Emlőszűrés

Az emlőket és hónaljakat 20 éves kor felett havonta ajánlott áttapintani, évente egy alkalommal jelenjünk meg nőgyógyászati szűrővizsgálaton. A mellrák megelőzését szolgáló emlőszűrést röntgennel, mammográfiával ajánlott végezni, országosan szervezett szűrés keretében a 45–65 éves korosztályba tartozó hölgyek 2 évente kapnak meghívót szűrővizsgálatra. 20–45 éves kor közötti életkorban az emlő szűrővizsgálatát tapintással és ultrahanggal javasolt végezni.

Méhnyakrákszűrés

Az első nőgyógyászati vizsgálat egészséges nők esetében a nemi élet megkezdése után ajánlott, ahol a nemi szerveket a nőgyógyász manuálisan (kézzel), műszerrel megvizsgálja, valamint hüvelyi ultrahangot végez. A méhnyakrák szűrővizsgálata (citológia) a nemi élet megkezdésétől vagy 18 éves kortól évente ajánlott.

A humán papillomavírus kimutatására szolgáló HPV-tipizálás elvégzésére akkor kerül sor, ha a citológiai lelet rendellenes sejteket ír le, amelyek felvetik rákmegelőző állapot gyanúját.

Vastagbélszűrés

A vastagbélrák szűrése általában 45-50 év felett válik esedékessé, és ismétlése kétévente javasolt. Akinek családjában előfordult korábban vastagbél- vagy végbéldaganat, azaz genetikai hajlam valószínűsíthető, mindenképpen már 40 éves kortól érdemes elmennie erre a szűrésre . Javasolt mindenkinek, amennyiben vastagbélpolipot találtak előzőleg, esetleg vastagbélgyulladás áll fenn.

A szűrővizsgálat kétlépcsős: először a széklet rejtettvér-tartalmát ellenőrzik laboratóriumban. Amennyiben az eredmény pozitív, az orvos gasztroenterológushoz küldi a beteget kolonoszkópos vizsgálatra (vastagbéltükrözés). A vizsgálat során egy vékony száloptikás eszközt vezet az orvos a végbélen át a vastagbélbe, amely segítségével áttekinthető a végbél és a vastagbél fala.

A vizsgálat része lehet még a CT-kolonoszkópia is, amely egy hasi és kismedencei CT-vizsgálat, és a kapszulaendoszkópia is.

Csontsűrűségmérés

Csontsűrűségmérés (oszteodenzitometria – ODM) javasolt, amennyiben csontritkulás gyanúja áll fenn, valamint ha az alkalmazott kezelés hatékonyságát szeretné az orvos látni. Ez a szűrővizsgálat általában kétévente javasolt 50 év felett, ha a csontritkulás rizikófaktorai fennállnak (pl. genetikai hajlam, vékony, magas testalkat, cukorbetegség, máj- vagy vesebetegség, pajzsmirigy-túlműködés).

Szűrés javasolt továbbá csontritkulást okozó gyógyszerek szedése esetén is.

Bőrvizsgálat

Évente egyszer javasolt az anyajegyeket bőrgyógyásszal megvizsgáltatni. Nagyszámú anyajegy esetén a vizsgálatot javasolt félévente elvégeztetni (dermatoszkópos szűrővizsgálat). Önvizsgálat havonta javasolt.

A melanoma igen alattomos, rossz prognózisú bőrráktípus, azonban ha időben felfedezik, nagy az esély a teljes gyógyulásra. Az anyajegy színbeli, méretbeli vagy alakbeli változása esetén azonnali bőrgyógyászati vizsgálat szükséges. A nap káros UV-sugarai elleni védekezést 50 faktoros naptejjel, illetve a leégés kerülését kiemelten fontos hangsúlyozni (lásd még: Napégés és fényvédelem).

Laborvizsgálat

Évente egyszer javasolt rutin vérvizsgálatot, valamint vizeletvizsgálatot végezni. A lelet alapján, amennyiben szükséges, célzott szakorvosi beutalót adhat háziorvosa további vizsgálatok irányába, vagy gyógyszerrel látja el.

Kardiológiai vizsgálat

A szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakorisága a 40 év felettiek körében jelentősen emelkedik, ezért fontos a szűrővizsgálaton való részvétel és a szívműködés zavarainak a feltérképezése. Az orvos összetett rizikófelmérést végez, és a kockázati tényezők figyelembevételével (elhízás, dohányzás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, ülő életmód stb.) komplex terápiát javasolhat.

Tüdőszűrés

40 év felett évente, fiatalabb életkorban 3-5 évente javasolt a tüdőszűrő vizsgálat, különösen dohányzók esetében, a tüdődaganatok felismerése érdekében. Sajnos a korai tüdődaganat kimutatására nem alkalmas a szűrőmódszer, ezért fokozott kockázat esetén alacsony sugárdózisú CT javasolt.

Szemészeti szűrővizsgálat

A rendszeres szemvizsgálat és szűrés panaszmentesség fennállása esetén is javasolt, mert fényt deríthet olyan elváltozásokra, amelyek majd csak később okoznak problémát (például cukorbetegség, magas vérnyomás).

A szűrés látásélesség-vizsgálatból, színlátásvizsgálatból és mikroszkópos szemvizsgálatból áll.

Egyéb javasolt vizsgálatok 45 év feletti nők esetében:

• pajzsmirigy-ultrahangvizsgálat,

• hasi ultrahangvizsgálat,

• kismedencei ultrahangvizsgálat,

• nyaki erek vizsgálata Doppler-ultrahanggal,

• tumormarkerek (különösen családban előfordult tumor esetén).


Forrás: egeszsegvonal
2022. 10. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés