2024. Július 14. vasárnap
Egy kisbaba születése gyakran jár gyermekágyi depresszióval, ami az Egyesült Államokban hétből egy anyát érint. Kutatások szerint egy egyszerű vérvétel megmutathatja, hogy kik azok, akik a leginkább veszélyeztetettek körébe tartoznak.

Az Amerikai Pszichológiai Szövetség szerint a nők 9-16 százaléka küzd PPD-vel, míg ez az arány 41 százalékos, amennyiben a nő a korábbi terhessége után is átélt hasonlót – tudjuk meg a University of Virginia szakembereinek a Frontiers in Genetics című szaklapban publikált kutatásából. A tünetek a depresszió tüneteivel egyeznek, de gyakran az anyák a saját gyerekük iránt is haragot éreznek, és képtelen kötődni a kis jövevényhez, ami további önvád forrása. Ez egy ördögi kör.

A kutatók már korábban rájöttek arra, hogy az oxitocin az, amely kritikus szerepet tölt be az egészséges szülés, az anyai kötődés, az alacsonyabb stressz-szint és a hangulatingadozások tekintetében. Az oxitocint szerelem-hormonnak is szokás nevezni. A friss felmérés során kiderült, hogy a PPD-vel küzdő nők alacsony oxitocin-szinttel rendelkeznek, márpedig ez egy egyszerű vérvétel segítségével kideríthető. Így az sem jelent a szakorvosok számára problémát, hogy sok nő mindent megtesz, hogy állapotát titkolja, mert szégyelli, hogy “nem képes örülni a babának”.

A kutatást vezető Jessica Connelly több amerikai és brit intézmény csapatával együtt dolgozva 545 anyát vizsgált meg, akik közül 269 PPD-vel küzdött, míg 276 nem. A szakember szerint az oxitocin-szint a legtöbb esetben tükrözte a tényleges állapotot, ezért abban bízik, hogy a probléma megoldása a hormonszint változásának megértésével idővel még közelebbivé válik.


Forrás: Medipress
2015. 08. 10.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés