2022. Október 01. szombat
A menopauza után alacsonyabb a szívroham, a stroke és a szív-érrendszeri betegségek kockázata azoknál a nőknél, akik korábban szoptatták gyermeküket – derült ki egy tanulmányból.

A közel 140 ezer menopauzán átesett nőt vizsgáló tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azok a résztvevők, akik legalább egy hónapig szoptattak, alacsonyabb vérnyomással, jobb koleszterinszinttel rendelkeztek, és ritkább volt esetükben a cukorbetegség, melyek mindegyike a szív-érrendszeri kockázat közismert tényezője.

szoptatás, szív-érrendszeri kockázat

Az Obstetrics and Gynecology folyóirat májusi számában megjelenő tanulmány azt is kimutatta, hogy minél hosszabb ideig szoptattak az anyák, annál nyilvánvalóbbak lettek a szív-érrendszeri előnyök.

Az egy évnél hosszabb ideig szoptató anyák esetében 10 százalékkal alacsonyabb volt a szív-érrendszeri kockázat, számolt be a kutatást vezető Eleanor Bimla Schwartz, a Pittsburgh-i Orvostudományi Egyetem professzora. „Minél tovább szoptatja az anya gyermekét, annál jobb mindkettőjük számára” – mondta a professzor.

„A szívbetegség vezető haláloknak számít a nők körében, ezért létfontosságú tudnunk, mit tehetünk önmagunk védelme érdekében – tette hozzá. Sok évig tudtuk, hogy a szoptatás jót tesz a baba egészségének; most már azt is tudjuk, hogy az anya egészsége miatt is fontos.”


Forrás: Medipress
2009. 04. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés