2022. Október 02. vasárnap
1 . oldal
A terhesség alatt felszedett kilókat sok nő igyekszik minél előbb leadni szülés után. A szerencséseknek ez nem igényel nagy erőfeszítést, és a szoptatás során sikerül is lefogyniuk. A „módszerre” sok sztár is esküszik, de ettől sajnos még nem válik be mindenkinél.

Miután Jen Matlack megszülte gyermekét, a connecticuti anya olyan fogyókúrás módszert alkalmazott, ami saját bevallása szerint a legjobb, amivel valaha találkozott. A nő három évig szoptatta kislányát, Mae-t, és közben azt evett, amit csak akart. A terhesség közben felszedett kilók és a többi felesleg, úgy eltűntek, mintha sose lettek volna.

szoptatás, fogyás

„Ha további 10 évig szoptathattam volna, biztos, hogy megteszem – nyilatkozta a 39 éves szabadúszó író. – Akkoriban soványabb voltam, mint életemben valaha.”

A kutatók régóta gyanítják, hogy a szoptatás, ami napi 500 kalóriát éget el, segíthet megszabadulni a terhesség közben felszedett súlyfeleslegtől. Még abban az esetben is, ha az anyukák nem tudnak szoptatni, sokan próbálnak géppel fejni, mindössze azért, hogy fogyjanak.

A hírességek által is sokat propagált „módszer” hatékonysága azonban vitatott. „Mint minden fogyókúrás módszer, a szoptatás-diéta is a bevitt és elégetett kalóriák függvénye. Normál esetben a szoptatás valóban segíthet a fogyásban. A magasabb kalóriabevitel azonban itt is kiegyenlítheti a szoptatás fogyasztó hatását” – nyilatkozta Karen Wosje, a Cincinnati Gyermekegészségügyi Központ segédprofesszora.

Bár egyes kutatások szerint a szoptatás kalóriaégető hatása annak befejezése után is érződik, Kathleen Rasmussen étkezéstudományi professzor szerint a kalória-egyensúly visszaállása után a leadott kilók hamar visszatérhetnek.

„Hiba lenne abba a hitbe ringatni az édesanyákat, hogy a szoptatás segítségével biztosan megszabadulhatnak súlyfeleslegüktől – nyilatkozta Wosje. – A szoptatás a gyermekek egészséges fejlődését és az anya-gyermek kapcsolat erősödését kell, hogy szolgálja, és nem fogyókúrás célokat.”


Forrás: Medipress
2010. 01. 20.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés