2024. Február 27. kedd
A koszorúér-betegség kockázati tényezői közé tartozhat a testmagasság is: finn kutatók kimutatták, hogy az alacsony férfiak és nők egyaránt veszélyeztetettebbek e szempontból, mint a magasabbak.

A testmagasság és a szívinfarktus kockázatának összefüggésére vonatkozó első megfigyelések a múlt század ötvenes éveiben jelentek meg. Amerikai kutatók leírták, hogy az infarktus miatt kórházba kerülő, fiatal férfiak általában alacsonyabbak voltak, mint a lakossági átlag.

szívroham, testmagasság

Azt, hogy magasabbnak lenni előnyökkel jár, a gazdasági életben még korábban megfigyelték: az USA-ban a nagyobb testmagasság évente átlagosan ezer dollárral magasabb jövedelmet jelent.

A témával kapcsolatban a finn Tamperei Egyetem kutatói Tuula A Paajanen vezetésével 52 korábbi tanulmány adatait összesítve végeztek statisztikai elemzést, amely így három milliónál több emberre vonatkozott. A nemzetközi átlag alapján alacsonynak a 160,5 cm alatti, magasnak pedig a 173,9 centiméter feletti értéket vették.

A koszorúér-betegség előfordulási gyakorisága és halálozása az alacsonyak körében 50 százalékkal bizonyult nagyobbnak, mint a magasak között. Az érdekes összefüggés mind a férfiak, mind a nők esetében megjelent.

Korábban a szakértők egy része azzal érvelt, hogy az összefüggés általában nem a testmagasságnak, hanem az életkörülmények közötti eltéréseknek köszönhető, nemrég azonban kimutatták, hogy a koszorúerek átmérője a testmagasságtól és súlytól függ, így nem lehetetlen, hogy a kisebb emberek kisebb koszorúerei hamarabb elzáródnak, mint a nagyobb férfiak vagy nők szívében lévő, tágabb erek.


Forrás: MTI
2010. 09. 23.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés