2024. Június 23. vasárnap
A gyorsétteremláncok ételeiben sok a kalória, a telített zsír és a konyhasó, vagyis igen egészségtelenek: hozzájárulnak az elhízáshoz és a szív-érrendszeri betegségek kialakulásához. Ennek ellenére sokan az életük árán sem mondanak le róluk.

Adam Salisbury amerikai szívgyógyász és munkatársai 24 kardiológiai osztály szívrohammal kezelt betegei körében vizsgálták a gyorsételek népszerűségét és azt, hogy az infarktus után hányan változtatták meg egészségtelen étrendjüket a kezelés végén kapott diétás tanácsadást követve.

szívroham, gyorsételek

A közel 2500 vizsgált beteg 36 százaléka fogyasztott hetenként egyszer-kétszer hamburgerféléket, 16 százalékuk pedig heti három-négy alkalommal. Ez a szám az infarktus után fél évvel 20 százalékra, illetve hat százalékra csökkent. A javulás azonban nem a korábbi gyorséttermezés mértékétől függött, hanem más tényezőknek volt fontos szerepe.

A férfiak a nőknél 32 százalékkal nagyobb mértékben tartottak ki az egészségtelen gyorsételek mellett, és 27 százalékkal nagyobb volt az arányuk a kevéssé iskolázott betegek csoportjában is. A munkanélküliekhez képest a folyamatosan dolgozók is kisebb mértékben követték a korszerű étkezési tanácsokat.

A kutatók szerint elszomorító, hogy a normális vérzsírszinttel élőkhöz képest éppen azok maradtak hűek 22 százalékkal gyakrabban a gyorséttermi ételekhez, akiknek a koleszterinszintje eleve magasabb volt. Van azonban jó példa is: az idősebbek, és a koszorúérműtéten átesettek lényegesen kevesebb hamburgert és sült krumplit fogyasztottak, mint a drámai esemény előtt.

A tanulmányt az American Journal of Cardiology közölte, hangsúlyozva, hogy hatékonyabban kellene a szívbetegeket a helyes étrendre szoktatni.


Forrás: MTI

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés