2024. Július 15. hétfő
Egy friss kutatás szerint egyes pitvarfibrillációban szenvedő betegek ugyanolyan jól kezelhetik betegségüket pulzusszámuk lelkiismeretes megfigyelésével, esetleg egy okostelefonos EKG alkalmazás segítségével, és a gyógyszerek igény szerinti szedésével.

A pitvarfibrilláció súlyos betegség, melyet a szívritmus rendellenessége vagy zavara jellemez. Kezelés hiányában vérrög kialakulásához vagy agyvérzéshez is vezethet. A betegségre általában véralvadásgátló (antikoaguláns) gyógyszereket írnak fel. Ezek közül az utóbbi évekig a warfarin számított a legelterjedtebbnek. „Az a baj, hogy a véralvadásgátlók hosszú távon a vérzés megnövekedett kockázatával hozhatók összefüggésbe” – magyarázta a Szívritmus Társaság San Franciscó-i éves kongresszusán közzétett tanulmány társszerzője, Dr. Francis Marchlinski, a Pennsylvaniai Egyetem munkatársa.

Az új kutatás során a vérhígítók új osztályára, az az új típusú orális véralvadásgátló készítményekre (NOAC) összpontosítottak, amelyek közé a rivaroxaban, az apixaban és a dabigatran hatóanyagok is tartoznak. Ezek a gyógyszerek gyorsabban hatnak, mint a warfarin, és a betegek szélesebb körén alkalmazhatók, beleértve azokat is, akik nem-valvuláris pitvarfibrillációban szenvednek. A NOAC gyógyszerek tarts alkalmazása a warfarinhoz képest ritkábban hozható összefüggésbe súlyos vérzéssel, de a NOAC alkalmazásából eredő vérzéseket nehezebb kezelni. A szakértők által javasolt új módszer nem minden pitvarfibrillációban szenvedő beteg számára megfelelő. „A szakaszos alkalmazás e potenciális stratégiája csak a pitvarfibrilláció EKG által kimutatott kontrollálásával rendelkező betegek számára javallott, akik hosszú ideig tartó megfigyelésen estek át, és akik kitartóan mérik a pulzusukat, hogy felismerhessék pitvarfibrillációjukat, amikor az bekövetkezik” – magyarázta Marchlinski professzor. „Más szóval, ez a módszer a nagyon motivált betegek szűk rétegének lehet alkalmas.”

A kísérlet során 100 olyan ötvenhat és hetvenkét év közötti beteget követtek nyomon, akik korábban napi NOAC gyógyszeres kezelést kaptak. A kutatás kezdetén egyik résztvevő sem mutatta már hosszú ideje a pitvarfibrilláció jeleit. Mindegyikük naponta kétszer ellenőrizte a pulzusát, kilenc résztvevő pedig egy okostelefonnal használható készülékkel követte nyomon a szívritmusát. Az ilyen készülékek az utóbbi időben egyre szélesebb körben elérhetővé és egyre pontosabbá váltak. Orvosuk szoros megfigyelése mellett a betegek NOAC gyógyszereket kaptak. A résztvevőket arra kérték, hogy lehetőleg ne szedjék be, csak akkor, ha azt gyanítják, illetve biztosak abban, hogy egy-két óráig tartó pitvarfibrillációs eseményt tapasztalnak. A napi kétszeri páciens által végzett pulzusmérés minden beteg számára kötelező volt. A következő 18 hónap során a betegek körülbelül egynegyedének kellett legalább egy alkalommal bevenniük NOAC véralvadásgátló gyógyszerüket. Csak hat beteg kényszerült arra, hogy végül visszatérjen a NOAC mindennapos szedéséhez. Az alanyok közül senki sem esett át agyvérzésen vagy átmeneti iszkémiás rohamon (mini-stroke), és csak egy beteg tapasztalt kisebb vérzéses eseményt. A kutatók mindezek ellenére arra hívták fel a figyelmet, hogy tanulmányuk „próbavizsgálatnak” számít, és az eredmények megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség.


Forrás: Medipress
2016. 05. 16.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés