2024. Június 17. hétfő
A tünetmentes pitvarremegés esetleges diagnosztizálása és a vérhígító kezelés csökkenti a korai halálozás kockázatát – olvasható a Thrombosis and Haemostasis legfrissebb számában.

A pitvarremegés (fibrilláció) a leggyakoribb szívritmuszavar. Ennek során a szív felső üregei sorozatos kontrollálatlan összehúzódást fejtenek ki, ami nem csupán a pumpateljesítményt rontja, hanem nagymértékben növeli a vérrögképződés esélyét, és következményes szélütés (stroke) és szívroham veszélyét. Vagyis a nem detektált pitvarremegés az általános populáció tagjaihoz képest a korai halálozás megnövekedett kockázatával jár.

Ben Freedman professzor és a Sidney-i Egyetem munkatársainak vizsgálata szerint a korábbiaknál szélesebb körű szűrés azonban felfedheti a problémát, így jótékony hatású lehet az érintettek számára. A vizsgálat azt is felfedte, hogy a kockázat mérséklése elsősorban a heparinszármazékoktól várható, az aszpirin hatástalan ebből a szempontból. A pitvarremegés általában kifejezett szívdobogás-érzéssel jár, azonban a tanulmányra alapozva a szakértők ajánlják a 65 évnél idősebb, tünetekkel nem járó esetek rutinszerű szűrését.


Forrás: Medipress

Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés