2024. Július 25. csütörtök
A szívelégtelenség legjobb ellenszere az optimizmus: a szívelégtelenség ritkábban jelenik meg azoknak az idősebb felnőtteknek a körében, akik optimistán tekintenek a világra maguk körül – derül ki Harvard és a Michigani Egyetem közös tanulmányából, mely a Circulation: Heart Failure című szaklapban jelent meg nemrég.

A tudósok megállapították, hogy az optimizmus egyértelműen csökkenti a szívelégtelenség kialakulásának esélyét az ötvenévesnél idősebb népesség körében. A kutatásban résztvevő legpesszimistább önkéntesekhez képest a legoptimistábbak 73 százalékkal kisebb eséllyel néznek szembe a gyakori betegséggel. Eric Kim, a kutatás vezetője, 6808 idősebb felnőtt adait vette górcső alá csapata segítségével. A szakember a Health and Retirement Study nevű reprezentatív panel 50 évnél idősebb tagjait vizsgálta négy éven át: az önkéntesek folyamatosan beszámoltak egészségügyi és pszichés állapotukról.

Annak érdekében, hogy a kutatók ki tudják szűrni a szívelégtelenségért felelős egyéb tényezők hatását, a tanulmány során figyelembe lett véve az életmód, a krónikus betegségek és a genetikai hajlam is. „Minél optimistábbnak bizonyultak a résztvevők, annál kisebb valószínűséggel érte el őket a szívelégtelenség. Ugyanakkor a legpesszimistább önkénteseink szinte mindegyike átélte a betegség tüneteit. Mindennek fényében nem hagyhatjuk figyelmen kívül a hozzáállás és a stresszkezelő-képesség fejlesztésének fontosságát a gyógyászatban” – vélekedik Kim.


Forrás: Medipress
2014. 04. 17.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés