2022. Október 02. vasárnap
Bár a születendő gyermek neméért a hímivarsejt felelős, az anyai szervezetnek is lehet „beleszólása” a dologba, legalábbis ezt sugallja az az iráni kutatás, amely szerint a szívbeteg nők nagyobb valószínűséggel szülnek lányokat, mint fiúkat.

A Tabriz Egyetem kutatói 200 szívbetegséggel diagnosztizált terhes nő adatait vizsgálták meg. Az anyák 60 százaléka szívbillentyű-problémával küzdött, a többi nőnek pedig veleszületett rendellenessége vagy egyéb problémája volt. A vizsgált nők összesen 216 babának adtak életet, amelyek 75 százaléka kislány lett.

„Ez az első olyan kutatás, amely a babák neme és az édesanyák szívbetegsége közötti kapcsolatot vizsgálta. Reméljük ez újabb kutatásokhoz vezet majd ezen a területen” – nyilatkozta Dr. A. Alizadehasl, a kutatás vezetője.

„A férfiak spermájában lévő kromoszómák felelősek a baba neméért, de ez a tanulmány azt sugallja, hogy lehetséges, hogy létezhet valamilyen kapcsolat a nemek kialakulása és az anyák szívének az állapota között, ami befolyásolja az egész folyamatot.” – fűzte hozzá Dr. Kathryn Taubert, a World Heart Federation vezető tudományos szakértője, aki nem vett részt a kutatásban.

A szakértők szerint ez a felfedezés azért is kiemelkedően fontos, mert szerte a világon egyre növekszik a szívbeteg nők száma. A tanulmányt az idén Dubaiban megrendezett Kardiológiai Világkongresszuson ismertették.


Forrás: Medipress
2012. 04. 24.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés