2024. Április 25. csütörtök
Hatszáz mellkasröntgennek megfelelő sugárdózist kapnak szív-CT közben a páciensek, és kevés klinika használja a dóziscsökkentés ismert technikáit – közölte amerikai és német kutatók csoportja.

Bár annak kockázata, hogy egy szív-CT után rák fejlődik ki, kevesebb 1 százaléknál, egy nemzetközi tanulmány szerint átgondoltabb alkalmazásával csökkenteni lehetne az ionizáló sugárzást.

szív CT, sugárdózis

A világ ötven klinikáján és kórházában 2007 februárja és decembere között szív-CT-n átesett páciensek, összesen 1965 fő esetét vizsgálta Thomas Gerber, a floridai Mayo Klinika és Jörg Hausleiter, a müncheni Műszaki Egyetem munkatársa. Valamennyi helyszín adatait kiátlagolva a vizsgálat sugárdózisa 600 mellkasröntgennel volt egyenértékű – közölték a kutatók. A sugárzáscsökkentő módszereket igen eltérő mértékben alkalmazták a gyógyintézményekben.

Az úgynevezett 64 szeletes CT, amely a test körül mozogva több tucat felvételt készít, egyre népszerűbb képalkotó eszköz a koszorúér-betegségek diagnózisában. Főként olyan pácienseknél használják, akiknek bizonyítatlan eredetű mellkasi fájdalmai vagy légzési nehézségei vannak.

A kutatók felhívják a képalkotó eljárást alkalmazó szakorvosok figyelmét, éljenek a már rendelkezésre álló technikai lehetőségekkel, amelyek a pácienst érő sugárdózist csökkentik.


Forrás: MTI
2009. 02. 04.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés