2024. Június 24. hétfő
Amerikai orvosok fejüknél összenőtt három éves ikerlányok nagy kockázattal járó szétválasztó műtétsorozatát kezdték meg. Abban bíznak, hogy több beavatkozással nagyjából fél év alatt sikerül szétválasztani a testvérpárt, Tatiana és Anastasia Dogarut.

sziámi ikerpár szétválasztása

A fejüknél összenőtt román származású ikrek Olaszországban születtek. Ha nem választják szét őket, nagy valószínűséggel fiatalon meghalnak. Az egész napon át tartó első operáció során az orvosok a kislányok fejbőrétől indulva lassan haladnak az ikrek összenőtt koponyája felé. Terveik szerint eltávolítanak egy téglalap alakú csontot, amit a műtét végén visszahelyeznek. A beavatkozás során az idegsebészeknek most először lesz alkalmuk megpillantani a kislányok agyát. Az orvoscsapat egy képek alapján összeállított modellen gyakorolta az eljárást.

A gyerekek szülei szerint a szétválasztás a lányok egyetlen esélye a túlélésre. Fejüknél összenőtt ikrek (craniopagus ikrek) nagyon ritkán születnek, nagyjából két és fél millió születésre jut egy. Tatiana fejtetője Anastasia fejének hátuljával van összenőve, így a két kislány még soha nem is tudott egymásra nézni.

A múlt hónapban az orvosoknak sikerült az ikrek különálló vérkeringését biztosítaniuk, ami elengedhetetlen feltétele volt az elválasztó műtétek megkezdésének. Az ilyen eljárások során nagy kockázata van a vérzésnek, és más komplikációk is felléphetnek, például fertőzés, gutaütés és folyadék felhalmozódása az agyban.


Forrás: Medipress
2007. 06. 08.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés