2024. Április 22. hétfő
Az egyik legkülönösebb alvási rendellenesség a szexszomnia, azaz az alvás közbeni szex. A rendellenesség egyáltalán nem örömteli, az érintettek ugyanis nem ébrednek fel közben, de alvásuk zavart szenved. Kutatók azt vizsgálták, milyen gyakori ez a probléma.

A szexomnia tünetei hasonlóak a többi alvási rendellenességéhez: leggyakrabban álmatlanság, fáradtság és depresszió jelentkezik az érintetteknél. A különbség csak annyi, hogy a szexomniás betegek csak a legritkább esetben beszélnek orvosuknak problémáik jellegéről. Egy részük – főleg férfiak – akár az orgazmusig is eljuthatnak álmukban, ám erre felébredve nem emlékeznek, a rendellenességre csak a partnerek beszámolója derít fényt.

szexszomnia

Egy amerikai kutatásban alvási rendellenességekkel küzdő önkénteseket vizsgáltak. A Sharon A. Chung, a Toronto Egészségügyi Egyetem pszichiáterének vezetésével zajló vizsgálat szerint a résztvevők 7,6%-ánál fordult elő szexszomnia; a férfiaknál jóval gyakrabban, mint nőknél (11 és 4%).

„Korábban nem voltak adataink a szexomnia előfordulásának gyakoriságáról – nyilatkozta Chung. – Bár a nyolc százalékos előfordulás igen nagy aránynak tűnhet, mindenképp le kell szögeznünk, hogy a felmérést egy alvási rendellenességekkel foglalkozó klinikán végeztük. A betegség előfordulása az átlagemberek körében sokkal kisebb.”


Forrás: Medipress
2010. 06. 11.
Ossza meg: Kövessen minket:Vital - egészségügyi linkcentrumKeresés